dimarts, 25 d’octubre del 2011

L’ OBLIDAT SANT MIQUEL DE VILADENY. NAVÈS. EL SOLSONÈS

Pensem que Sant Miquel de Vilandeny –històricament antiga parròquia i quadra de Vilandeny - és actualment un lloc de culte , depenen de la parròquia de Santa Maria de Sorba, dins l’arxiprestat del Cardener al Bisbat de Solsona.

La inexistència d’un mapa de patrimoni del terme de Navès, i la minsa informació que de l’indret trobem a l’enciclopedia de Barcelona ( mal dita la Gran ), ens ho posa difícil, sabem però que en aquest sector es troba l'antiga masia de Can Franc, família que administrà durant moltes generacions les possessions que Ripoll tenia al veí terme de Sorba.

Ens consta també malgrat les restauracions posteriors, l’origen romànic de l’església de Sant Miquel, Arcàngel protector contra les malvestats del maligne, i advocació tradicionalment associada als llocs de pas.



Des dels filats metàl•lics recollíem imatges de la que fou sens dubte una gran casa. Agrairem rebre’n més informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com



Retratàvem també l’absis de Sant Miquel, i la façana del petit fossar; sens fa visible el cognom Boixadera just al darrera del portal.

De l’església - de la seva història - , i la d’aquest petit nucli que un dia fou parròquia, i possiblement assoli la categoria de municipi, ens agradarà tenir-ne informació

Des d’ara amics lectors us ho agraïm.

1 comentari:

  1. Quan al sufix – deny- trobava al diccionari Alcover – Moll :
    De la salut … en la qual nostre Senyors Deus deny a vos e a ella conservar longament
    Etimològicament del llatí DIGNATI
    Podem substituir aquest deny per faci la gràcia, i això donaria al topònim un significat que podria ser VILA AGRACIADA .
    Malgrat la seva tristíssima situació actual ho és encara, si la comparem amb Sant Martí de Pegueroles, de la que un dia en fou sufragània l’església de Sant Miquel.
    http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/07/sant-marti-de-pegueroles-la-parroquia.html

    ResponElimina