Oblidat és un adjectiu que podríem posar a la major part del patrimoni històric que es troba fora de la conurbació barcelonina; al Solsonès però, li escau com anell al dit dissortadament. Intentarem corregir aquesta anomalia, i per a fer-ho demanem des d’ara la col·laboració de tothom.
Ens aturàvem dalt d’aquesta petita elevació del terreny en que es troba Viladeny, la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés. Davant nostre un gran casal, amb símptomes clars d’abandó, en el que se’ns fa visible – malgrat la distància- un escut de cavaller que retratem des dels filats metàl·lics, i del que demanarem informació al nostre especialista en heràldica.
Pensem que Sant Miquel de Vilandeny –històricament antiga parròquia i quadra de Vilandeny - és actualment un lloc de culte , depenen de la parròquia de Santa Maria de Sorba, dins l’arxiprestat del Cardener al Bisbat de Solsona.
Ens consta també malgrat les restauracions posteriors, l’origen romànic de l’església de Sant Miquel, Arcàngel protector contra les malvestats del maligne, i advocació tradicionalment associada als llocs de pas.
Quan al sufix – deny- trobava al diccionari Alcover – Moll :
De la salut … en la qual nostre Senyors Deus deny a vos e a ella conservar longament
Etimològicament del llatí DIGNATI
Podem substituir aquest deny per faci la gràcia, i això donaria al topònim un significat que podria ser VILA AGRACIADA .
Malgrat la seva tristíssima situació actual ho és encara, si la comparem amb Sant Martí de Pegueroles, de la que un dia en fou sufragània l’església de Sant Miquel.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/07/sant-marti-de-pegueroles-la-parroquia.html
Retratàvem també l’absis de Sant Miquel, i la façana del petit cementiri ; sens fa visible el cognom Boixadera just al darrera del portal.
El cognom que notòriament sobresurt quan et trobes a la porta del fossar, potser te relació amb el mas que s’esmenta en aquest enllaç ?.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/07/sant-jaume-de-boixadera-dels-bancs.html
De l’església - de la seva història - , i la d’aquest petit nucli que un dia fou parròquia, i possiblement assoli la categoria de municipi, ens agradarà tenir-ne informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Des d’ara amics lectors us ho agraïm.
P/D
La inexistència d’un mapa de patrimoni del terme de Navès, i la minsa informació que de l’indret trobem a l’enciclopedia de Barcelona ( mal dita la Gran ), ens ho posa difícil, sabem però que en aquest sector es troba l'antiga masia de Can Franc, família que administrà durant moltes generacions les possessions que Ripoll tenia al veí terme de Sorba.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/10/l-oblidat-sant-miquel-de-viladeny-naves.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada