dissabte, 19 de desembre del 2020

LA CAPELLA DE SANT DOMENÈC DE LA CASA PI I FIGUERES. PALS. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA

El Narcis Subirana Feliu publicava una fotografia amb aquest peu informatiu; “Cal Rom de la Vila” era aquesta casa que està darrera de la capella del Castell de Pals.




Quan li demanava més dades em contestava que  la capella la varen fer fa uns 70 anys, amb les pedres de la capella del Roser i la de Sant Domingo de l’església parroquial de Sant Pere de Pals, de memòria no recordo a quin Sant està dedicada.


 La capella és particular de la família Pi Figueras. 


Traslladava la pregunta al Centre de Documentació de Cultura Popular iReligiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin) , i em responien ; pals - capella de Sant Domènec, no tenim l'interior.

Esperem que el Narcis Subirana Feliu, o algú altre,  tingui ocasió  d’esmenar o posar remei a  aquesta mancança; agrairem infinitament la tramesa d’imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com  


Patrimoni Gencat  diu que la casa Pi i Figueres, la més gran del nucli de Pals, va ser construïda per l'arquitecte Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 1893 - Barcelona 1993) l'any 1951 per al doctor Jaume Pi i Figueres, cirurgià (Pals, Baix Empordà, 21 d'agost de 1900 - 23 d'agost de 1991) (fill de Josep Pi i Pascual -   Pals, 21 de febrer del 1873 - 29 d'abril del 1944 . , barber de Pals i compositor de sardanes), que va ser una de les primeres persones que revaloraren el nucli.




https://sites.google.com/site/barcelonamodernist
a/llus-bonet-i-gar


L'emplaçament on és situat l'edifici correspon al que en altre temps ocupà el castell de Pals. De fet, alguns dels murs van ser aprofitats per bastir l'actual capella advocada a Sant Domènec.

Que Sant Domènec  intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les personesgrans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/opsíquiques, i els aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada