dilluns, 28 de desembre del 2020

ESGLÉSIA PARROQUIAL DEL VILAR DE CABÓ, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL, L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

El Jordi Vila Juncá exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades.


En aquesta ocasió publica una fotografia de l’església parroquial del Vilar de Cabó,  advocada a l’Arcàngel Sant Miquel








L’havia fotografiat . A.Moras l’any 1983




Hem demanat a Patrimoni Gencat , i a l’Arxiu Nacional de Catalunya  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.

Patrimoni Gencat  ens diu ue és un edifici d'una nau amb absis quadrat i coberta amb volta de canó. Posteriorment es va construir un mur que separa l'absis de la resta de l'església i aquest es va servir com a sagristia. La planta és trapezoïdal. Al mur de ponent s'obre la porta principal, d'arc de mig punt, i per sobre hi ha una finestra de doble esqueixada i, rematant la façana, el campanar d'espadanya de dos ulls.

 

L'interior de l'església ha estat profundament transformat i decorat de manera que no és possible veure les característiques de l'aparell interior. Els paraments exteriors són arrebossats però en algun punt es poden veure els carreus allargassats, col·locats de forma ordenada, i la finestra de l'absis de pedra tosca. A la façana de llevant és pot veure el nivell de les cobertes originals, així com la part sobrealçada.

 



Fotografia de Jordi Contijoch Boada.

 

L'església també es va ampliar amb la construcció d'una rectoria adossada al mur nord de l'església. La coberta és de teula a un sol vessant amb el pendent cap al mur de migdia. L'absis també té coberta a un sol vessant però orientada a nord.

 

L'església podria haver estat bastida a finals del segle X inicis del segle XI.


L'església de Sant Miquel es esmentada l'any 1090 en el document de dedicació de l'església de Santa Maria d'Organyà. Encara manté les funcions parroquials , depenent  com a sufragània de la parròquia de Coll de Nargó, advocada a Sant Climent.


Que l’Arcàngel Sant Miquel  Princet dels EsperitsCelestials” , intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.



Que aturi les ànsies assassines dels “armats” , i  prengui bona nota  de les seves dades , i de les dels seus “còmplices”  que davant d’aquest fet tant i tant greu continuen aplicant  el “laissez faire, laissez passer"

Amén!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada