dilluns, 7 de desembre del 2020

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT CLIMENT DE FÒRNOLS DEL CADÍ . LA VANSA I FÒRNOLS. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

El primer esment del lloc de Fórnols, antigament documentat Furnols (segle XII), prové del llatí FURNULOS, diminutiu de FURNOS ‘forns’, potser en el sentit de ‘coves en forma de forn’,  fa referència al seu castell, quan Galceran III de Pinós, en el seu testament del 1277, deixava al seu fill Galceran tota la vall de "Lavança", amb el castell de "Fornuls".

Al segle XIII, i possiblement també al XIV, el castell de Fórnols formava part de la baronia de Pinós.

Tanmateix en el fogatge del segle XVI, i fins a la desaparició de les senyories al segle XIX, Fórnols del Cadí apareix vinculat al capítol de la Seu d'Urgell.

 

La parròquia de Fórnols és inclosa al deganat de la vall de Lord en la relació de dècimes del 1279 i del 1280, mentre que en el llibre de la dècima de la diòcesi d'Urgell del 1391 pertanyia al deganat d'Urgellet.

L'any 1335 n'era rector Ramon Pintor.

Patrimoni Gencat diu de la seva església parroquial advocada a Sant Climent ; edifici religiós d'una nau rectangular.

Construcció rústega de pedres unides amb fang. Porta adovellada a una motllura ben treballada, al seu damunt un ull de bou, campanar de base quadrada que ocupa la meitat del frontis.

 Té quatre finestres de mig punt. Hi ha una inscripció que indica l'any 1752 o 1762 possible data de construcció.

 

L'església de Sant Climent que retratava  el Santi Moret Abril, és actualment, dependent de la parròquia d'Adraén i tradicionalment havia tingut com a sufragània Sant Pere de Cornellana.



Que Sant Climent  intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els quepateixen estretors econòmiques, i que el bon Déu deturi els designis genocidesque darrerament son decebedora noticia al REINO DE ESPAÑA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada