divendres, 11 de desembre del 2020

EL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA DEVESA AL TERME DE MONTAGUT I OIX [ NO AL DE CASTELLFOLLIT DE LA ROCA]. ELS ANGLES. MONTGIUT I OIX. LA GARROTXA. GIRONA

 

El sr, google – m’agrada pensar en que hi ha persones al darrera d’aquest acrònim – em deia que el títols han de ser curts, “ bona brevis”,  intueixo però, que hi ha un error en l’adscripció que fa l’ANTONI SÀBAT AGUILERA de la imatge desapareguda de la Mare de Deu de la Devesa al terme de Castellfollit de la Roca.



http://amgpopn.blogspot.com/2016/12/mare-de-deu-de-la-devesa-castellfollit.html

Les dades relatives a aquest Santuari, son força coincidents a :

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10063

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3240/

Petit edifici d’origen romànic, de planta rectangular i una sola nau. El seu absis és semicircular i la porta d’entrada hi trobem una arquivolta amb relleu.




Ha estat reformada en moltes ocasions. La modificació més important fou feta l’any 1540.

 La primera notícia documental del santuari data de l’any 1261, quan Berenguer de Requesens va fundar-hi un benefici.

No tornem a tenir notícies de l’ermita fins a l’any 1344, quan es produí un conflicte entre les autoritats eclesiàstiques i un laic (en Santaló de Mont, amb tota probabilitat propietari del proper mas Santaló), pel control de l’esmentada capella i els seus béns. Aquest conflicte comportà que s’encomanés al prevere Pere Pasqual el govern de la capella, atès que els laics tenien prohibit governar esglésies. Tanmateix, alguns anys després (1369), davant la manca d’un responsable que es fes càrrec del manteniment de l’edifici, se li confià a Ramon Santaló (segurament fill de l’anterior), fet que ens mostra l’aïllament i solitud de la zona. L’any 1540, es realitzà una ampliació de la nau de l’església, fet clarament constatable en l’aparell de l’edifici. Posteriorment, en una data indeterminada a aquesta ampliació, se li afegí un casalot adossat a la façana de l’entrada, que servia d’habitatge a l’ermità, i es sobrealçà el campanar d’espadanya. Aquest afegit, però, ja es trobava deshabitat a finals segle XIX i fou aterrat poc després.

El conflicte bèl·lic que s’inicia amb l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÑITIM i DEMOCRÀTIC de la II República ),  afectà al santuari, com dissortadament succeïa en tants altres edificis religiosos del nostre país.

Aquí  concretament  comportà la pèrdua d’una interessant talla romànica que representava la verge Maria amb el nen Jesús, que pensem és la que publica l’ANTONI SÀBAT AGUILERA.

Un cop assolida la victòria militar la dictadura destinava de forma preferent – per davant d’altres necessitats, com la sanitat , l’educació...-  recursos per refer els estralls que la seva ignominiosa acció comportava en el patrimoni religiós , i als anys quaranta Narcís Salgueda i Pascual (Olot, 1903, 1965) en feia una rèplica.

Us deixo uns interessantíssims enllaços

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/08/goigs-la-mare-de-deu-de-la-devesa.html

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1700/1740_MDDevesa/MDDevesa.htm

Que la Mare de Déu de la Devesa, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malats crònics, els que pateixen limitacions  físiques i/o psíquiques, i amb tots els que viuen o pateixen estretors econòmiques.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada