dimarts, 29 de desembre del 2020

IN MEMORIAM DE L'ERMITA DE SANT ESTEVE. CALONGE I SANT ANTONI. L'EMPORDANET. GIRONA

 

El Joan Dalmau Juscafresa m’envia regularment enllaços, imatges i/o dades perquè l’empresonament comarcal se’m faci més  suportable, a ell, i a tants altres amics, els agraeixo aquesta delicadesa.

De l’ ERMITA DE SANT ESTEVE, A la vall de Ruàs, Els Molins, al terme de         Calonge i Sant Antoni, a la comarca de l’Empordanet com la denominava un dels seus fills més eximis, Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 8 de març de 1897 – Llofriu, 23 d'abril de 1981). En ocasions em refereixo a la comarca com l’Empordà jussà.

 


La Maria Mercè Pibernat i Domènech, la retratava l’any 1987, i precisava;   la desaparició de la portalada és recent, conseqüència de l'espoli a que estan sotmeses les construccions allunyades dels nuclis habitats, ja que en una fotografia de l'any 1980 resta encara intacta.

 De l’ermita de Sant Esteve, ens diu Patrimoni Gencat; Està situada sobre un petit promontori, proper als masos Artigues i Rosselló, voltat de boscos de sureres.

 

La petita construcció de planta rectangular, sense absis destacat, tenia una teulada a dues vessants sostinguda per embigat de fusta avui inexistent. Només resten 3 de les parets, de parament de pedres sense treballar travades amb argamassa, ja que la façana ha estat derruïda per aprofitar les pedres de la llinda, d'arc rebaixat, i els brancals de carreus ben escairats. Al costat esquerra hi havia una pedra rectangular. Amb un relleu decoratiu de caire popular que ha estat traslladada al Museu de Calonge.

 

A la banda de migdia hi han restes de fonaments que devien pertànyer a un porxo i a la casa de l'ermità. El conjunt és ruïnós i ha quedat colgat per la vegetació.

A  l’excel·lent treball  ESGLÉSIES DEL BAIX EMPORDÀ de Mn. Josep Maria Marquès i Planagumà (Cruïlles, Baix Empordà, 8 d'octubre de 1939 - Girona, Gironès, 8 de novembre de 2007), ens diu :

Llicència de demanar caritat, 1448 (Q 4, f 68). Llicència de celebrar, després de reedificació, 1587 (R 1586-9, f 127).

Bibl.: AME, 131. Ibid., p 379, hom proposa amb molta versemblança la identificació de l'ermita amb la "parrochia Sancti Stephani que est sub appendicio Sancti Martini de Romaniano", (CC 79), citada ja el 939 (Blanco, 2), tot i que cal tenir en compte que també fou anomenada "Sancti Stephani de villa Filafamis" (Blanco, 9).  

Sense imatges en  deixa constància també el COAC de Girona. 

Que el protomàrtir Sant Esteve, intercedeixi  davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada