dimecres, 9 de desembre del 2020

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT JOSEP I SANTA FE D’AGEN. ORGANYÀ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA " IN PECTORE " DELS PIRINEUS

 

L’any 1923 el Josep Salvany i Blanch [ Martorell, 1866 - Barcelona, 1829 ], del que havia tingut el goig de confegir un breu apunt biogràfic per a la Galeria de Metges Catalans, retratava la Capella de Sant Josep i Santa Fe d ' Organyà, de la que el Jordi Vila Juncá en recavarà més informació, la raó que justifica l’enderrocament, la data,....



La devoció a santa Fe d'Agen (Agen, Òlt i Garona, Aquitània, segle III - entre 287 i 303), com la de Sant Martí, Sant Sadurní, Sant Marçal, ..,  arribava a Catalunya a l’època en que els francs – encara no francesos – s’afegien als comtes catalans per foragitar als sarraïns.

Ha plogut molt des d’aquells segles, tant, tant, tant, que l’aigua s’ha endut aquell esperit religiós, i  a dia d’avui poques son les persones que sabrien dir-vos que  santa Fe d'Agen, patia un martiri semblant al de Sant Llorenç.


Esperem noticies del Jordi Vila Juncá.

 Que   Sant Josep, Santa Fe  i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazcis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada