dimecres, 16 de desembre del 2020

CAPELLA DE SANT RAMON NONAT DE MASJOAN. ESPINELVES. OSONA


El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar un enllaç   amb dades de la Capella advocada a Sant Ramon Nonat, de Masjoan, al terme d’Espinelves a la comarca d’Osona ,  de la que  Patrimoni Gencat  en diu ; edifici d'una sola nau, rectangular, coberta a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana, a ponent. La capçalera, que no marca absis externament, es troba a llevant. La façana presenta una portalada d'arc escarser, de pedra picada i datat. Al damunt hi ha un òcul que també duu la data i el capcer és coronat per un campanaret d'espadanya que descansa sobre unes volutes. La campana es troba al centre d'un arc de mig punt, amb un òcul a sobre i rematat amb volutes. Els murs són de pedra basta sense picar i la resta són cecs. Malgrat que alguns murs, sobretot a la part nord, estan coberts d'heura, l'estat de conservació és bo.

 


Fotografia 1989.    Carme Torrents i Buixó

A l’interior presideix l’altar una fornícula amb la imatge de sant Ramon Nonat , amb una pintura de la Immaculada damunt. Conserva restes pintures parietals al presbiteri.



Fotografia. https://www.festacatalunya.cat/

La història de la capella va lligada a la del mas, que es troba a la documentació de Sant Llorenç de Munt de l'any 1337, on consta que pertanyen al patrimoni del monestir tant les terres com les persones.

Fons Joan Masferrer i Barnils. Arxiu Patrimonial de Masjoan (Espinelves). Genealogies , de  Dolors Vila i Llivina

El mas fou ampliat i reformat al segle XVIII i possiblement fou en aquell moment quan es bastí la capella, a jutjar per les dades del portal. Al segle XX fou reformada i s'hi obrí l'òcul.


http://www.espinelves.cat/poble-i-entorn/poble-i-entorn/llocs-dinteres/larbreda-de-masjoan/

https://masjoan.com/

https://masjoan.com/arboretum/

Que Sant Ramón Nonat intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada