diumenge, 4 d’octubre del 2015

SANTUARI DE SANT MAGI DE LA BRUFAGANYA. PONTILS. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Em demanaven descriure llocs de Catalunya, que havien de ser alhora , bonics , accessibles i relativament desconeguts pel gran públic, recorreguts CP [ per a Coixos i Prenyades ], en paraules del Joan Moliner i Manau –, darrer hostaler de Sant Jaume de Vallhonesta.

Ens arribàvem el Josep Olivé Escarré – 89 anys – i l’Antonio Mora Vergés, fins al que qualifiquen a la pàgina de l’Ajuntament de Pontils, com ‘ famós santuari de Sant Magí de la Brufaganya’ en una vessant del Puig de Creus, en una vall formada per les serres del Pany i de la Brufaganya, dins d’aquest extens terme 67,55 km² de la comarca de la Conca de Barbera a la província de Tarragona.

Començàvem – com toca- per beure l’aigua que raja abundosament sota la porxada de la dita capella de les Fonts, a la que atribueix la tradició l’acció miraculosa per a qui en beu, de ser guarit de tota malaltia, si invoca amb devoció, la protecció del sant màrtir de la Brufaganya.


Retratava – és un clàssic mundial – al Josep al costat de l’escorça d’un dels llegendaris roures que hi havia a la contrada.


Us deixo un enllaç on alhora que podreu veure’n imatges antigues, gaudireu d’un text excel•lent.
http://www.panorama.cat/pr/ombres-mortes-les-velles-rouredes-de-sant-magi-de-la-brufaganya/

Visitàvem finalment l’edifici del Santuari que fa funcions avui de temple parroquial de la contrada, i del que ens diu la descripció de patrimoni Gencat; església d'una sola nau amb capelles laterals i cambril en el presbiteri. La nau té quatre trams coberts amb volta de canó i llunetes sobre els arcs faixons de mig punt, així com pilars amb pilastres de cornises motllurades. Les capelles laterals estan cobertes amb volta d'aresta i la capçalera per una cúpula rebaixada sobre petxines. Darrera l'altar s'aixeca un cambril amb una imatge moderna del Sant titular. Al costat de l'epístola s'observen les restes del cor dels monjos, que es comunicaven amb l'església a través de gelosies de fusta. Sota la cúpula es troba la cripta.


La descripció del indret ens diu ; recinte format per una església, un edifici conventual i altres dependències, com l'actual rectoria. El conjunt, força heterogeni palesa les diferents etapes constructives que ha sofert, degudes principalment a diferents ampliacions i als saquejos dels anys 1714, 1835 i 1936.


Feta la visita, podeu triar entre Santa Coloma de Queralt, i la Llacuna, per regalar-vos un dinar esplèndid.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada