dimarts, 9 de juliol del 2024

SANTUARI DE LA MAREDÉU DE LA ROCA. MONT-ROIG. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

 


Pujàvem al santuari de la Marededéu de la Roca, la Maria Jesús Lorente Ruiz , i l’Antonio Mora Vergés. L’edifici està integrat a la muntanya roja de la Roca, que destaca per les capricioses formes que l’erosió ha dibuixat en els seus penya-segats. Un indret espectacular on hi conflueixen en equilibri, natura, paisatge, fe, història i llegenda

 


Francesc Blasi i Vallespinosa (Valls, Alt Camp, 23 de gener de 1875 - Barcelona, 1 d'abril de 1949) retratava abans de 1930, Altar de l'ermita de la Mare de Déu de Roca



                https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/21428/rec/1

Mare de Déu a l'interior de l'ermita de Mont-roig


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/20662/rec/11

A l’ermita, s’hi venera una marededéu negra, la Mare de Déu de la Roca. És la patrona de Mont-roig, on moltes dones s’anomenen Maria de la Roca o Roca.

A nivell històric, l’ermita està documentada per primer cop el 1230 en un testament. Els seus orígens es perden en la llegenda, que situa el 1153 la troballa de la imatge de la Mare de Déu de la Roca per part d’un pastor.

Fou refeta després del pas dels francesos, el 1811.

 La imatge original de la Mare de Déu fou destruïda el 1936, els autors de la imatge actual foren en Francesc Javaloy Calaf, i Bru Gallart.


L’arquebisbe de Tarragona (1983-1996), Ramon Torrella i Cascante (Olesa de Montserrat, Baix Llobregat, 30 d'abril de 1923 - Tarragona, 22 d'abril de 2004) el 7 de setembre de l'any 1989, coronada solemnement , la Mare de Déu de la Roca .

Em sorprenia – relativament  - que la Fundació Miró, no tingués coneixement de l’advocació de la capella del mas Miró, de la que ens agradaria rebre’n imatges de l’època en que tenia culte a l’email castellardiari@gmail.com

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2024/07/blog-post.html

Que la Marededéu , l'Arcàngel Sant Miquel    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels mont-rogencs ,    , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada