dilluns, 15 de juliol del 2024

LA TORRE DE LA VALL DE BAC. LA GARROTXA

 

L’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934), feia una feina excel·lent en l’àmbit de la divulgació del Patrimoni històric de Catalunya

https://calaix.gencat.cat/discover?scope=%2F&query=Antoni%20Pladevall%20i%20Font%20&submit&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR24g8LMZGxpIk-vE_HE-LGIldkDCL-ylg_9zjSVUeOyBMka1liZDEpKtDY_aem_iCe3OqrfQBBd8Xg1vqc_qQ

Amics comuns m’explicaven que l’ Antoni Pladevall i Font, està delicat de salut,  se’ns acaba el temps perquè Catalunya li faci un reconeixement públic per la seva importantíssima aportació a la nostra història, cultura i llengua.

L’any 1988 retratava  l'antiga casa forta de La Torre de la Vall de Bac,   ubicada en un promontori, en una situació immillorable per a vigilar la ruta cap al Ripollès, enfront l'església de Sant Miquel.


 És una construcció medieval amb l'aparell romànic a les façanes de ponent i de migdia, amb restes de fortificació. La resta són afegits posteriors. Disposava d'una part d'habitatge format per un cos rectangular amb teulat a dues aigües i tenia planta baixa i un pis. En destaca, a la planta inferior, una espaiosa sala del període del romànic, que fa 15,5 metres de longitud per 5,3 metres d'amplada i que té cinc grans arcades que travessen la nau de nord a sud, sobre les quals descansa la coberta.

Hi havia nu altre cos, integrat per la torre de defensa, de tres pisos, avui escapçada, on encara es poden veure restes dels matacans i les espieres. La construcció de la torre és més antiga que la resta de l'edifici. Va ser bastida amb pedra petita i pedra volcànica, i amb grans carreus als cantoners.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/1909

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada