divendres, 5 de juliol del 2024

SANT VICENÇ D’ENCLAR. PARRÒQUIA D’ANDORRA LA VELLA.

 Jaume Biosca i Juvé (1875-1945), retratava l’any 1925, Ruïnes de l'ermita de Sant Vicenç d'Enclar

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/7387/rec/690

L'església romànica de Sant Vicenç d’Enclar és, juntament amb l’església de Santa Coloma, una de les més antigues del Principat. Ambdues es troben a la parròquia d’Andorra la Vella, al nucli de Santa Coloma 

Aquesta primitiva església formava part del conjunt fortificat d’Enclar, d’època visigoda. La planta de Sant Vicenç és rectangular i l'absis quadrat. Té un campanar de torre adossat a la paret sud de la nau, de planta circular, coronat amb un pis de finestrals i amb un segon pis de set petites finestres amb arc ultrapassat. La seva construcció segurament va tenir lloc durant el segle IX: la seva tipologia s’avé amb els tipus habituals de l’arquitectura catalana i llenguadociana del segle X i anteriors.

Va ser restaurada fa uns anys, havent retrobat el seu aspecte original. Descobrir-la demana un petit esforç, doncs només es possible accedir-hi a peu. La descoberta i les vistes s’ho valen.

https://www.bondia.ad/cultura/sant-vicenc-no-va-ser-la-tempesta

https://www.altaveu.com/actualitat/cultura/sant-vicenc-enclar-torna-mostrar-tot-seu-esplendor_50337_102.html

Les excavacions i recerques dutes a terme a la zona han permès establir que el conjunt de Sant Vicenç d’Enclar constava bàsicament d’un sector on es concentrava la vida religiosa, amb l’església i els enterraments, un seguit de petits nuclis d’habitatge amb els seus serveis i finalment la muralla amb la torre de defensa.

Que Sant Vicenç   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels , andorrans , empordanesos  ,  aranesos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada