dilluns, 8 de juliol del 2024

LA DESSACRALITZADA CAPELLA ADVOCADA A L' ÀRCÀNGEL SANT MIQUEL I A LA MAREDEDÉU DELS DOLORS DEL MAS MIRÓ. MONT-ROIG. EL CAMP JUSSÀ. DE TARRAGONA

  

Em sobtava – relativament – que ningú pogués donar-me raó de l’advocació de la capella de mas Miró de Mont-Roig al camp jussà de Tarragona, som – encara – “ terra ocupada “, i l’únic interès del REINO, era, és, i serà el de “ dessolar la terra”.




La retratava el diumenge 7.7.2024, i li demanaré Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín),  l’advocació de la capella, i si en tenen una imatge del interior quan no estava dessacralitzada.

La resposta a volta d'email era,  la tenim documentada com a Sant Miquel, però com a desapareguda.

L’ Ester Sabaté Martorell em deia del info@masmiro.com , l’oratori de Mas Miró estava consagrat a l'arcàngel Sant Miquel i a la Verge dels Dolors, noms dels pares del pintor.

Li demanava si conserven imatges de l’època que tenia culte, i si existien els Goigs que es cantaven. 

Des del punt de vista arquitectònic, l'edifici principal s'emmarca dins de la tipologia de les cases d'indians. Es tracta d'una casa de pagès revocada en blanc, de planta baixa i dos pisos rematats mitjançant una cornisa de la que sobresurt una torre quadrada, centrada respecte a la façana.

El cos central de l'edifici queda protegit, en la seva cara anterior, per un gran pati o era, de la que destaca la característica i enorme palmera. L'edifici està flanquejat per dos cossos annexos: per un costat, l'antiga entrada per als carruatges, d'una planta, i la casa dels masovers, un edifici de dues plantes i golfes, perpendicular a la façana principal amb teulada de teula àrab a dos vessants.



Recorren la façana principal, i simètricament parats, d'una banda, dos pisos de grans finestrals amb arc de mig punt, i d'altra banda, un portal i una finestra d'arcs rebaixats al nivell de la primera planta i tres grans finestrals al primer pis.

Contigua a l'edifici per als carruatges està la capella, un edifici d'estil neogòtic.

A pocs metres de l'edifici principal, i a prop de la capella, es troba l'estudi del pintor, un petit edifici format per planta i altell rematat amb voltes a la catalana i profusament il·luminat per uns grans finestrals. Des de l'altell s'accedeix a un petit terrat, des d'on s'albira l'hort i el mar. 

Costa evitar la paret que limita ambla A-7 , el conjunt es salvava perquè Joan Miró i Ferrà (Barcelona, 20 d'abril de 1893-Palma de Mallorca, 25 de desembre de 1983) és un personatge universal. 

Es tracta d'un edifici del segle XX, de parets blanques i nues, de les que destaquen de forma especial dos «graffitis» fets per Miró i una xemeneia. A l'interior es conserven encara diversos instruments del pintor, una senzilla taula on treballava Miró, i un petit llit, tal com l'artista ho va deixar el darrer cop que estigué a la casa, l’any  1979. A les parets hi ha alguns dibuixos de l'artista. En una recambra s'emmagatzemen objectes, llibres i alguna peça de roba de l'artista.

https://mont-roig.cat/wp-content/uploads/IX.pdf

Ens agradarà tenir noticia  a l'email castellardiari@gmail.com del mestre d'bres i/o arquitecte autor de les reformes  quan Miquel Miró i Adzeries (Cornudella, Tarragona, 1859-Mont-roig, 9-VII-1926), adquiria la finca als inicis del segle xx. 

   Que l'Arcàngel Sant Miquel    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels mont-rogencs,  alcoverencs cervianencs  , amazics,  illencs,  gitanos, aragonesos, asturians ,  ,valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada