dimecres, 10 de juliol del 2024

DEL CONVENT DELS SERVITES D’EMPÚRIES AL MUSEU MONOGRÀFIC D’EMPÚRIES

 

Un fotògraf invisibilitzat per la dictadura franquista – un més -  retratava l’any 1930, restes de l’església del segle XVIII del convent dels servites d’Empúries. Ens agradarà tenir noticia del nom, cognoms, lloc i data de naixement i peripècia vital del fotògraf a l'email castellardiari@gmai.com 


https://calaix.gencat.cat/bitstream/handle/10687/109330/MAC-CB103.jpg?sequence=3&isAllowed=y

Pràcticament ensulsiat al tombant dels segles XIX i XX, les poques restes de l'església foren restaurades i integrades al Museu Monogràfic d'Empúries (seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya)

La imatge que s'hi venerava era de terrissa, tenia tres pams d'alçada i sostenia el fill, que estava nu, amb el braç dret. Era una imatge d'una marededéu trobada i morena.


Es conta la curiosa llegenda segons la qual la imatge de la Mare de Déu de Gràcia va ser portada pels àngels a Empúries des d’un poble de Castella, on no la tractaven prou bé.

Els veïns d’Empúries, quan la trobaren, erigiren l’ermita que, anys a venir, havia de convertir-se en convent dels Servites.

Va ser Josep Puig i Cadafalch​ (Mataró, 17 d’octubre de 1867-Barcelona, 23 De desembre de 1956)  qui va projectar la construcció del Museu d'Empúries sobre les dependències del convent i de l'antiga torre, obra que inaugurà el 1917.

L'església de la Mare de Déu de Gracia no s'incorporarà fins més tard al complex i actualment és la sala principal del museu.

 És curiós constatar que el convent de servites ja tenia un precedent museístic. A principis del segle XIX , un dels frares, el pare Romeu, s'havia dedicat a recollir els objectes que apareixien als voltants i havia format una col·lecció d'antiguitats que veieren J. Villanueva i Francesc Jaubert de Paçà, baró de Paçà (Ceret, 24 d'abril del 1785 - Perpinyà, 16 de setembre del 1856, els quals en parlen en les seves obres.

Que la Marededéu  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels emporitans , jorbencs , pontarrins    ,     gitanos, aragonesos, asturians , ucraïnesos, russos , africans , castellans,   valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits , pagesos, ramaders, pescadors,  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada