divendres, 19 de juliol del 2024

LA FAÇANA DE L’HOSPITAL DELS ARDÈVOL I DE LA CAPELLA ADVOCADA AL CORPUS CHRISTI I LA SAGRADA FAMÍLIA. TÀRREGA. L’URGELL JUSSÀ.

 

Juli Soler i Santaló (Barcelona, 12 d'abril de 1865  - Barcelona, 30 d'abril de 1914) va ser un enginyer, fotògraf,..., al que li devem moltíssims testimonis gràfics de la història de Catalunya, retratava abans de 1910, Façana de la 'Casa Subies' de Tàrrega amb un cartell que anuncia una 'Casa de comidas'


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/9032/rec/276

Llegia que l a construcció d’aquest singular edifici del romànic civil català és deguda a la família dels Ardèvol, que fou una de les grans nissagues de la Tàrrega medieval, vila en la qual s’instal·laren a les acaballes del segle XIII.

De bon començament l’edifici fou utilitzat com a hospital. L’any 1324 Miquel d’Ardèvol feu donació d’un hospital en el qual seria atès tothom qui ho necessités. Aquest hospital fou construït al carrer d’en Falcó, al costat de la capella del Corpus Christi, també manada erigir pel dit Miquel d’Ardèvol.

https://www.museunacional.cat/ca/colleccio/sepulcre-dels-ardevol/anonim-catalunya/122009-000

La titularitat d’aquest hospital palau i de la capella passà a mans de diverses famílies nobles. Així, el 1443, un tal Francesc de Perellós es casà amb l’hereva de la casa d’Ardèvol, i ja durant el segle XVI la capella fou anomenada “capella d’en Francesc Perellós”.

 Al final del segle XVII, concretament el 1683, amb el matrimoni d’Ignàcia de Gay (besnéta de Ramon Perellós) amb Antoni de Potau, futur marquès de la Floresta —títol que li atorgà Felip V el 1703—, la capella i el palau canviaren de titularitat. Fou a partir d’aquest moment que sorgí la denominació de palau dels marquesos de la Floresta. Aquests moriren sense descendència, i l’herència va anar a parar a un cosí de la marquesa. Una filla d’aquest, Gertrudis de Gay, es va casar amb Ignasi de Sobies, de manera que aquesta família va esdevenir hereva del palau del carrer del Carme.

Finalment, el 1845 s’uniren les cases Càrcer i Sobies amb el matrimoni entre Francesc de Càrcer i Josefa de Sobies. Aquests foren hereus del palau i la capella, i més tard ho deixaren al seu fill, el gran prohom targarí Enric de Càrcer i de Sobies, que al seu torn ho deixà al seu nét Manuel Vidal de Càrcer.

Aquest feu donació dels elements arquitectònics per a la reconstrucció actual de la façana del palau, i la capella. 

https://latartraneta.wordpress.com/2015/03/18/una-portalada-romanica-perduda-a-tarrega/


Capella dels Ardèvol dita del Corpus Christi, i de la Sagrada Família (S. XIII), enderrocada l’any 1940. (Fotografia: Lluís Marià Vidal.   Carreras (Barcelona, 6 de juny de 1842 - 10 de gener de 1922)    Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya).

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/11332/rec/265

 La capella - aleshores " la pela era la pela " i ara l'€ és l'€ )  va donar pas durant la  postguerra a un funcional conjunt d’habitatge i local comercial.

Malgrat la importància històrica de les diverses famílies que ocuparen aquest palau romànic i la seva grandesa i singularitat artística, val a dir que gairebé les úniques notícies que tenim de l’esmentat edifici es refereixen al seu estat ruïnós i que no reunia les condicions mínimes per a fer-lo habitable.

Ja a la darreria del segle XVII es parla de l’estat arquitectònic deplorable del palau. El 15 de juliol de 1689, el veguer de Tàrrega donà llicència als Potau perquè fessin unes obres de consolidació al palau i capella dels Ardèvol, car feia molt de temps que aquests edificis es trobaven en unes condicions que desaconsellaven viure-hi, fins al punt que, si no es feien les esmentades reformes, el casal amenaçava d’esfondrar-se a curt termini. Evidentment, la conclusió que hom pot treure de la notícia anterior és que, per a arribar a aquell estat de degradació, l’edifici devia estar abandonat, o si més no, totalment descuidada l’estructura arquitectònica durant molts anys.

L’estat d’abandó es va anar perpetuant, bé que l’edifici va arribar encara dret al segle XX. L’any 1934 la vila de Tàrrega va dur a terme un ambiciós programa d’infraestructura museística i educativa; hom parlava de comprar el palau dels marquesos de la Floresta i la seva inseparable capella per a encabir-hi una escola d’arts i oficis, l’institut d’ensenyament secundari, la biblioteca popular i el museu. Malgrat l’interès del consistori i les gestions que es dugueren a terme, el projecte no reeixí. Tampoc no havia prosperat la petició de declaració de monument nacional feta el 1933.  

Els estralls del GLORIOSO ALZAMIENTO , i  la postguerra acabaren d’enfonsar l’antic palau.

El dia 7 de desembre de 1940 es va derruir l’edifici.

 https://museutarrega.cat/els-sobies-carcer-de-tarrega-i-la-tarrega-del-seu-temps

L’any 1955 l’Ajuntament de Tàrrega, després de llargues negociacions, cedí a la Mútua Patronal de Tàrrega la façana del palau dels marquesos de la Floresta per a ésser reconstruïda en el seu local social (núm. 14 del carrer del Carme), precisament en el mateix lloc on havia estat bastit històricament aquest palau.

Poc després es procedí a la restauració o reconstrucció de la façana, tasca que van dirigir l’arquitecte Alexandre Ferrant Vàzquez  (Madrid, 3 de marzo de 1897-11 de enero de 1976)  cap de Conservació de Monuments de la Zona de Llevant, i l’aparellador Joan Benavent Santandreu (1903-1958) .

Que el Corpus Christi,  la Sagrada Família i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels targarins,  ribetans, sitgetans,  santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada