dimecres, 31 de juliol del 2024

EXISTEIX ENCARA LA CAPELLA DE LA SANTA CREU DE CAN PALAUET?. MATARÓ. EL MARESME.

 

Llegia, a  la capella de Can Palauet,  advocada a Santa Creu – com em confirmava el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) -  el 26 de març de 1626, fou celebrat el matrimoni de Luis Méndez de Haro y Guzmán, VI marqués del Carpio, I duque de Montoro y II conde-duque de Olivares (Valladolid, 1603-Madrid, 26 de noviembre de 1661), nebot del Conde-Duque de Olivares que després seria el primer ministre de Felip IV (1644) i signatari de la pau de Westfalia (1648) i del Tractat dels Pirineus (1644) amb Catalina Fernández de Córdoba y Aragón (26 de abril de 1610-19 de noviembre de 1647) Caterina de Córdova, filla de Enrique de Aragón Folc de Cardona y Córdoba, duque de Segorbe y de Cardona (Lucena, 12 de agosto de 1588-Perpiñán, 22 de julio de 1640


Capella de la Santa Creu.  Can Palauet. Carrer Palau, 32. Mataró. Maresme,.Data fotografia 7-IV-1989

L’Arxiu Municipal de Mataró, ha trobat aixopluc en el magnífic casal  de quatre cossos de planta baixa i tres plantes pis.


La façana del segle XVII, conté un finestral gòtic del segle XV.

 A la planta baixa s'hi conserva una part del celler amb una gran sala coberta amb volta, del segle XVI i les restes d'una torre medieval.

Al primer pis, destaquen unes sales nobles, fruit de les reformes fetes al segle XIX, una d'elles amb una sumptuosa decoració mural amb pintures al·legòriques.

 Ha estat restaurat l'any 1996 per Isidre Molsosa Pujal  i Montserrat de Torres, ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com  del lloc i data de naixement d’ambdós, i del cognom matern de la Montserrat de Torres.

 El Mataró d’avui, és el resultat en bona mesura de l’activitat entre altres famílies notables dels Palau, cavallers per concessió de Felip IV.    

https://premiluro.cat/portfolio-item/3-historia-duna-familia-de-la-villa-de-mataro-juan-arnau-palau-y-sus-descendientes-premi-iluro-1961/

https://arxivers.com/ladada/arxiruta-arxiu-municipal-de-mataro/

https://masmm.org/arxiu/llocs/02605.html

Li demanarem a l’Arxiu de Mataró i/o a l’Arxiu Comarcal del Maresme acmaresme.cultura@gencat.cat  ,   l’advocació que tenia la capella la capella de la Torre de Can Palauet,  si en  tenen imatges del interior, i dels Goigs que es cantaven en aquesta capella  i en la de la Torre de Can Palauet.  

 Que la Santa Creu,  l'advocació " desconeguda "  que es venerava a la capella situada a la base de la torre  i   Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l'altissim  la pregaria dels mataronins,   barcelonins ,   olvanesos,   baganesos  , aranesos,  pallaresos,  quartencs ,   font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos, , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics, victimes del narcotràfic,  victimes del lawfare,  victimes de l'odi " caïnita ", ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada