diumenge, 4 d’abril del 2021

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE MONTDOIS. RUPIT I PRUIT. L’OSONA “SOBIRANA”.

 El Miguel Gálvez publica un parell  d’imatges de Santa Maria de Montdois al terme de Rupit i Pruit a la comarca d’Osona que  en aquestes alçades podríem qualificar de “ sobirana” .

 

L’Antoni Pladevall i Font,  (Taradell, Osona, 1934)/ Albert Benet i Clarà (  Sallent, Bages, 1941), n’escriuen a : https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0207801ac.xml


El santuari de Santa Maria de Montdois estava   Situat dins l’antic terme del castell de Fàbregues, després de la desmembració d’aquest, quedà compresa dins del de Rupit


El lloc, conegut per Monte dulios, apareix el 968 dintre el terme de Fàbregues.


Fou inicialment una capella rural dependent de la parròquia de Sant Joan de Fàbregues, per convertir-se, al llarg del temps, en un santuari marià de molta devoció de les contrades veïnes.


Les notícies de l’existència d’una capella dedicada a la Mare de Déu es troben l’any 1263, quan Ramon de la Garriga, clergue de Sant Joan de Fàbregues, comprava al prior de Sant Pere de Casserres, el mas Serra veí de la capella de Santa Maria de Montdois (Munt doys), de la parròquia de Sant Joan de Fàbregues.


L’augment de la devoció motivà que al llarg del segle XVII es fessin diverses obres en edificis d’hostatgeria fins que l’any 1759 hom començà a construir l’actual temple, i desaparegué tot vestigi del temple antic.

http://www.rupitpruit.cat/turisme/-httprupitpruit-prd-diba-catturismellocs-dinteres/santuari-de-montdois-100.html

Conegut popularment com la catedral de les Guilleries, està situat al capdamunt d'un altiplà vers la banda dels cingles de Fàbregues i de Rupit, a uns 825 metres entre les serralades de les Guilleries. Les primeres notícies del culte a la Mare de Déu de Montdois daten de l'any 1263. L'església actual es començà a construir el 1759 i l'any 1790 encara s'hi treballava.


És un edifici d'enormes dimensions (més en forma de masia que no pas d'església), format per una gran nau, creuer, capelles laterals, cúpula i cor, sota del qual hi ha un bonic atri de triple portalada. La part de l'hostatgeria i la cisterna són més antigues.



El 2011 s'hi va fer una reforma important ja que estava en molt mal estat.


Cada any, a la primavera, el santuari obre les seves portes i s'hi celebra el tradicional aplec de Montdois.


Se’ls passava per alt fer-ne referencia a :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Rupit_i_Pruit


En dóna força informació :

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdQija_JZLQcEztra_BgBCUUv3ZonRyd3QSVvYJuScT6D9MVFyaUI0ldNV01KbQyAjSfox5DXEbbVd6hhnA-3xiI3j05SGZ6GNurydqnb8VMIR5bNAqUuFV-i3RVCBUGmZ-3EoouMRsgd0/s1600/montdois+1.jpg


Josep Maria Viñolas Esteva (1966, Salitja, Girona), publica els Goigs, una imatge de la Marededéu, i recull un comentari de Unknown, dimarts, 18 de desembre, 2018



https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/01/goigs-la-mare-de-deu-de-montdois-rupit.html


L´ajuntament actual no ha permès la col·locació dels retaules als laterals de l´absis.


 Les pintures ja són fetes i sense ànim de lucre en espera de la decisió de l´ajuntament.




Llevat d’error,  en la fotografia  del Miguel Gálvez, s’aprecien unes pintures als laterals. La pregunta és obligada, son aquestes les pintures?. Teniu dades del seu autor?, ens agradarà tenir resposta a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com




El Pere Magria penjava una fotografia. MONTDOIS, Catedral de la Guilleries.

La foto de l'interior de Mondois, es feta el 6/4/2008, a les 11:48h. a base de dues fotos enganxades per tal de sortir-hi tot l'interior del temple.




Trobava una referència a la Casanova de Montdois, declarada BCIL, bé cultural d’interès local, i ni un trist mot del Santuari de la Marededéu de Montdois, em pregunto, és possible que no estigui declarat BCIL?.


Arreu de Catalunya deixem el mateix missatge,  allò que no us sapigueu contestar, quedarà sense resposta, dels que remenen es cireres – del color que siguin – no en feu confiança.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada