dijous, 8 d’abril del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE L’APÒSTOL SANT JAUME. RANSOL. PARRÒQUIA DE CANILLO. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


M’enviava fotografies de Sant Jaume de Ransol és una petita església d'origen preromànic, situada al nucli de Ransol, de la parròquia de Canillo.

 



L'església va ser ampliada l'any 1827 i se li va instal·lar el retaule.


Té un campanar d'espadanya,  i atesa l’advocació hom pensa que formaria part d'una de les branques del camí de Sant Jaume.

 

La campana dedicada a Sant Jaume, segon la inscripció: S Jacobus Ora Pro Nobis 1832, és a dir anys després de l'ampliació.


 A causa de la construcció de la nova carretera i de la plaça del poble, es va haver de canviar de lloc, a uns 40 metres a ponent d'on era i va ser desmuntada l'any 1962 i muntada el 1963, sota la direcció de l'arquitecte Cèsar Martinell Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973).

 

La imatge de Sant Jaume que hi ha ara a l'altar data de l’any  1945.

 

Llegia , al seu costat sembla que hi havia una tela amb la figura de Sant Jaume, possiblement de molt valor, per la seva antiguitat, avui en un lloc desconegut.  [? ]

http://ca.vdc.ad/ca-es/llistatdesglesies/santjaumederansol.aspx


El quadre amb la imatge de Sant Pere no té res a veure amb l’església de Ransol; prové de la de Sant Pere del Tarter, i es va portar  en el moment de la restauració d’aquella església.


 El quadre de Sant Pere, una obra atribuïda al pintor de Sort del segle XVII Jeroni d’Heredia, conegut com a Mestre d’Ansalonga, actualment té una nova ubicació, un cop convenientment restaurat després d’haver patit “les condicions meteorològiques extremes” que hi ha a l’església de Sant Jaume de Ransol.


La pintura, es troba des d’ara a les parets de l’església de Sant Serni de Canillo ja que a la de Ransol “quasi no es pot veure perquè només s’obre un cop l’any per la festivitat de Sant Jaume”.


La decisió del canvi, segons va explicar Mireia Tarrés Ficapal , tècnica de conservació  i restauració del departament de Patrimoni Cultural, va sorgir del mateix Comú canillenc i del rector de la parròquia, Ramon Rossell Serra.

 

Jeroni d’Heredia va ser un dels pintors més importants del segle XVII a Catalunya i, més concretament, del bisbat d’Urgell.


En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militar feixistes encapçalats pel  general Franco conra l govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, les seves obres al REINO DE ESPAÑA  van ser destruïdes l’any 1936 i només es conserven els treballs que hi ha a Andorra i dos retaules a la vila rossellonesa d’Argelers.


[?] A Catalunya, tots els desastres  i mancances troben explicació, en les conseqüències de l’alçament del militars a les ordres del general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRATIC de la II República.

A Puigcerdà, i àdhuc a la Cerdanya, El Cojo de Málaga , l’Antonio Martín Escudero (Belvís de Monroy, Càceres, 17 de gener de 1895 - Bellver de Cerdanya, Puigcerdà, 27 d'abril de 1937), és el “ perfecte culpable”.


En el cas de Sant Jaume de Ransol,  ens preguntem, hi havia realment una tela amb la figura de Sant Jaume, possiblement de molt valor, per la seva antiguitat, o en realitat parlem del quadre de Sant Pere, una obra atribuïda al pintor de Sort del segle XVII Jeroni d’Heredia, conegut com a Mestre d’Ansalonga?.


https://www.flickr.com/photos/angela_llop/8624820507


Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com


El mot Parròquia té un doble significat a Andorra, és alhora una divisió administrativa, i una   circumscripció eclesiàstica urbana o rural en què la cura d'ànimes és confiada a un rector o a un vicari.


A Catalunya, la parroquialitat venia donada pel fet que es duguessin els llibres parroquials, i es paguessin dur a terme    TOTES les cerimònies, batejos, comunions, confirmacions, casaments, enterraments,.., està clar – ahir, avui i sempre – que hi havia “ parròquies”  bones, regulars i dolentes per als preveres que les havien de servir. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada