divendres, 9 d’abril del 2021

LA CASA CAMÓS. TORTOSA. VEGUERIA DE LES TERRES DE L’EBRE

 

Pau Monguió Segura (Tarragona, 10 de juliol de 1865 – Barcelona, 21 de gener de 1956) va ser l’autor l’any 1903 de la Casa Camos , al xamfrà         de la Rambla.de Catalunya 19 - 21 amb el carrer  València , a Tortosa,  capital de la Vegueria de les Terres de l’Ebres,  si algun dia assolim la democràcia.




https://www.tortosaturisme.cat/es/lugar/casa-camos/

Patrimoni Gencat ens diu ;

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=13566


Habitatge unifamiliar que fa cantonada entre la Rambla de Catalunya nº19-21 i el carrer València nº2. Consta de planta baixa, on hi ha ubicats comerços, un pis principal d'habitatge i golfes. El pis s'obre a una ampla terrassa on els dos murs posteriors que no miren directament al carrer. Al carrer s'obre mitjançant balcons d'una sola porta amb barana de ferro. Les golfes presenten un remat en forma de barana de rajola fent calats. En el xamfrà que forma les dues façanes, en el qual a la planta baixa es troba la porta principal d'accés als pisos, presenta un clos en forma de frontó triangular.

 

El parament del mur és de pedra vista fins a arribar a un metre aproximadament i la resta arrebossat, que en els emmarcaments simula carreus. En les línies de diferenciació de pisos, bandes de rajoles vidriades formant dibuixos geomètrics.


http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/tortosa/casa-camos

La Casa Camós, amb el ric programa de materials i de tècniques de construcció i ornamentació emprades, ja anticipa el que serà dos anys més tard l'exuberància de la Casa Pallarès i de l'Escorxador Municipal. Només en aquest edifici i en l'Escorxador, Monguió utilitza la delicada cresteria de ceràmica esmaltada que ressegeuix l'acabament en gablet de la construcció, al frontispici central, alternada amb florons, i que Gaudí va utilitzar al Capricho de Comillas el 1883. La personalitat de la seva façana ve donada per l'estructura en xamfrà, rematada amb un coronament a dues aigües que emmarca tres finestrals verticals amb fals arc, pels emmarcaments de les obertures i pel colorisme i la geometria dels frisos. Aquests combinen totxo i manises, típics del mudejarisme de Monguió, que abandonarà al cap de poc. Sota la barana de pedra del coronament i, separades d'aquesta per un ràfec, es troben les petites finestres geminades de les golfes, amb l'arc rebaixat a sardinell.


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.


 


 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada