dilluns, 19 d’abril del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE DE LA VANSA. LA VANSA I FÓRNOLS . L’URGELL SOBIRÀ. VEGUERIA DELS PIRINEUS

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió    publica una fotografia de l’Església Parroquial de nucli de la Vansa, advocada a l’apòstol Sant Pere, al terme de la Vansa i Fórnols, a l’Urgell sobirà, a la Vegueria dels Pirineus.




 Quan al topònim al Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya , diuen ; la Vansa o Lavansa, antigament documentat Labancia (segle. IX), d’origen incert, potser preromà; Fórnols, antigament documentat Furnols (segle XII), prové del llatí FURNULOS, diminutiu de FURNOS ‘forns’, potser en el sentit de ‘coves en forma de forn’.


L’enciclopèdia de “ Barcelona” en diu; Sant Pere de la Vansa, Llogaret del municipi de la Vansa i Fórnols (Alt Urgell), al SE de Sorribes, un xic aigua amunt del Riu Fred, que aflueix al riu de la Vansa per l’esquerra.


L’església, dedicada a sant Pere, és d’origen romànic i reformada; d’una nau coberta amb volta de canó, avui és capçada per un absis força aprofundit, modificat i sobrealçat; a la façana de ponent hi ha el portal adovellat i, a sobre, una finestra de mig punt, amb una espadanya a la part superior. Adossats hi ha els nínxols del cementiri.


A.Moras, Antonio Moras  Navarro, q.e.p.d,  fotògraf de Patrimoni, llicenciat en història medieval, retratava l’any 1984,“Vista exterior de l'església i el seu entorn”.





Arreu de Catalunya, anem deixant el mateix missatge; No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

 Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.


 


 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada