dimecres, 21 d’abril del 2021

LO FORAT DE PERLES. FIGOLS I ALINYA. L’URGELL SOBIRA. VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

Perles és un nucli de població del municipi de Fígols i Alinyà, a l'Alt Urgell. A 780 metres sobre el nivell del mar.


Si us hi fixeu veureu que està edificada damunt d'una elevació, tots els indicis ens fan pensar que en aquell lloc hi havia el Castell dels Templers, que hi van viure fins al 1319, any en què el Papa Climent VII en va decretar la dissolució i per això els fogatges de 1497 i 1553 parlen encara del Castell de Perles. Quan es va produir la dissolució, aquests indrets restaren deshabitats al llarg d'uns 100 anys. No va ser fins que es van començar a explotar els boscos que no es va repoblar la zona, i llavors la casa comtal de Cardona, propietària dels terrenys, no deixava edificar arran dels boscos, per això i per l'existència del castell templer, la gent que va anar arribant es va establir a Perles.


El nucli es troba aigua avall d'Alinyà, a la dreta del riu Perles.


S'hi pot trobar l'església de Sant Romà, envoltada pel cementiri.


Sobre un tossal a 1.178 metres d'altitud hi ha la capella de Sant Ponç d'Alinyà i al sud, prop del Coll de Boix, hi ha la capella romànica de Santa Pelaia.


També com retratava el Jordi Vila Juncá hi ha “Lo forat de Perles” .




La paremiologia explica  que en una visita del Bisbe, aquest digué ; “si això es Perles , los mes ous son diamants !”. Com quasi tot en aquest món, “Val més creure-ho que anar-ho a veure”, oi?.

Arreu de Catalunya, anem deixant el mateix missatge; No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

 Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

A Catalunya la sanitat pública no està valorant els historials mèdics per veure quina de les vacunes és menys “ perillosa” per a cada ciutadà, el resultat en nombre de morts és força elevat, i l’excusa  “ més en mata la Covid.19” és una més de les grolleries a que en té acostumats  aquest sistema pervers.


 


 

Ah!, estem al costat dels que defensen les Vegueries, i de qualsevol iniciativa que permeti retornar la vida tant als pirineus, com a d’altres indrets de Catalunya  que pateixen  un sever despoblament, i una vergonyant manca de serveis, la Segarra és una mostra sagnant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada