dijous, 8 d’abril del 2021

ANTIGA ESGLÉSIA PARROQUIAL DE PRADA REDÓ, CONEGUDA ARA COM SANT PERE DEL TARTER. PARRÒQUIA DE CANILLO. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


M’enviava fotografies de Sant Pere del Tarter , una església situada en un trencall de la carretera general 3, entre les poblacions de Ransol i Soldeu, en la zona d'urbanitzacions del Tarter (parròquia de Canillo, principat d'Andorra).




Aquest espai correspon a un antic poble, constituït per cases disperses conegut com a Prada Redó i l'església queda arran de l'antic camí ral que anava de Canillo a Soldeu.


Va ser construïda al segle XVI.


Es conserva l'autorització per a la seva construcció atorgada pel bisbe d'Urgell, Joan d'Espés o Despés (Saragossa, ? — la Seu d'Urgell, 24 d'octubre de 1530),  el 22 de març de 1527.


En l'edifici hi ha gravada la data 1545 que probablement correspon a l'acabament de les obres.


Va ser restaurada l'any 1966.


La descripció ens diu;  església de planta rectangular amb un absis quadrat que no s'aprecia des de l'exterior. La coberta és de dos vessants, de fusta i llosa de pissarra, sobre entramat de fusta, excepte a l'absis, cobert per una volta de canó.


Els murs estan construïts amb pedres irregulars d'origen local, de les quals només estan lleugerament treballades les dels angles. Les façanes laterals i posterior tenen el parament a la vista, mentre que la façana principal es conserva l'arrebossat de calç. Aquesta està orientada al nord-oest, de cara a l'antic camí, en ella s'obre l'única porta d'accés a l'edifici, situada en posició central i flanquejada per dues finestres. Totes tres obertures estan rematades per un arc rebaixat i emmarcades per un arrebossat lliscat de major qualitat que la resta. Una tercera finestra, quadrangular,  s'obre a l'alçada del cor. Per sobre de la façana sobresurt el campanar que és d'espadanya senzilla amb arc de mig punt.


La visitaven la “ parella romànica” :

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2014/01/sant-pere-del-tarter-canillo-andorra.html


El mot Parròquia té un doble significat a Andorra, és alhora una divisió administrativa, i una   circumscripció eclesiàstica urbana o rural en què la cura d'ànimes és confiada a un rector o a un vicari.


A Catalunya, la parroquialitat venia donada pel fet que es duguessin els llibres parroquials, i es paguessin dur a terme    TOTES les cerimònies, batejos, comunions, confirmacions, casaments, enterraments,.., està clar – ahir, avui i sempre – que hi havia “ parròquies”  bones, regulars i dolentes per als preveres que les havien de servir.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada