dilluns, 5 d’abril del 2021

LA DESCONEGUDA CASA DE NÚMERO 12 DE LA PLAÇA MAJOR DE TORROELLA DE MONTGRI. L’EMPORDANET

 L’Olga Sacrest Roca, publica un parell de fotografies, una  de la façana de la casa de número 12 de la Plaça Major de Torroella de Montgri, i l’altra del seu magnífic rellotge de sol.  




Crida un xic l’atenció – no gaire però, això encara és el REINO DE ESPAÑA – que la casa datada als segles: XVI – XVIII, no tingui nom.


Patrimoni Gencat en diu; edifici situat a la banda nord de la plaça Major. És format per planta baixa, dos pisos i golfes. A la planta baixa hi ha dos dels arcs que formen el porxo que envolta la plaça; són de pedra, de mig punt. Al primer pis hi ha dos balcons amb obertures rectangulars, el de l'esquerra de tipus clàssic, amb pilastres i entaulament amb frontó triangular. La resta de les obertures són rectangulars, excepció feta de les que corresponen al pis de les golfes, que són de mig punt (dues d'elles modificades). 


La casa ha experimentat diverses modificacions al llarg dels anys. 


A la façana hi són visibles dues dates: el 1579 a una finestra del primer pis, i el 1725 al rellotge de sol.


Al nivell del segon pis hi ha, centrat, un rellotge de sol esgrafiat, que sembla signat, malgrat no sigui llegible la firma.




https://www.gnomonica.cat/index.php/inventari/inventari-10742


Estic un xic emprenyat, les normes “dictatorials” d’algunes pàgines locals, no poden ser “reclamades "  davant cap autoritat administrativa, ni judicial, això de facto, condemna a la mediocritat tant a la pàgina, com al nucli al que diu servir.


Costarà Déu i ajuda, que algun dia siguem alguna cosa més que un “ club”, oi?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada