dimecres, 25 de juny del 2014

LA FONT DE L’ÀNGEL DE LA PLAÇA MAJOR DE SANT MATEU. MAESTRAT JUSSÀ. CASTELLÓ

El Joan Serra Saún, al que anomenava amb tota justícia ‘ apòstol’ d’aquestes terres , em feia arribar unes bellíssimes imatges de la plaça Major de Sant Mateu, i de la seva ‘ Font de l’`àngel ‘, esmentada ja l’any 1373.

Sobta llegir ‘ en la forma actual deu datar del segle XVIII ‘, parlem d’un font pública, situada a la Plaça Major.

No es fa cap referència a l’autor de la font, ni al de la figura, que l’any 1867 va ser restaurada i ubicada on es troba actualment, ja que abans ocupava el centre de la plaça; tampoc per descomptat al tècnic que faria aquest trasllat a darreries del segle XIX.

La descripció tècnica ens diu ; font de planta octogonal, amb reixat de ferro, al centre, una columna sosté la tassa, tota de pedra, composta per dues semiesferes buides i amb motllures exteriors. A la part inferior, s’aprecien quatre canelles en forma de caps d’animal. Sobre l’esfera es troba una base de pedra que sosté la figura en bronze d’un àngel amb unes vestimentes en moviment, molt propi de la imatgeria del segle XVIII.

Les imatges ens permeten alhora, veure com era la Plaça Major, possiblement en els primers anys del segle XX, i com és avui.



La figura que actualment es troba a la font és una còpia de l’original


La figura original es troba exposada al Museu Municipal, després d’haver passat per un exhaustiu procés de restauració.

Hom pensa que si més no pel que fa a la ‘inspiració’, l’àngel té relació amb les obres de Michelangelo Merisi da Caravaggio (Milà, 29 de setembre de 1571 - Porto Ercole 18 de juliol de 1610), una – la de blanc i negre – destruïda a la II Guerra Mundial, i l’altra de color, que es conserva encara a la capella Contarelli de l'església romana de San Luigi dei Francesi, on encara es conserva.



Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email mora.a@guimera.info

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada