diumenge, 8 de juny del 2014

ESGLÉSIA DE SANT DOMÈNEC DE VIC. OSONA

Retratava – parcialment - la façana de Sant Domènec a Vic, l'església, està situada entre dues edificacions. La façana situada a llevant és coronada per una teuladeta amb el carener perpendicular i els laterals de forma curvilínia.


Presenta un portal emmarcat per unes nerviacions trilobulades que descansen damunt capitells llisos. Al centre hi a una petxina inscrita. Damunt el portal hi ha esgrafiats vegetals amb un medalló al damunt i la imatge de la Verge dins una fornícula, al damunt una finestra quadrada amb decoracions de petxina i un òcul al damunt, lateralment també s'hi distribueixen finestres, les de baix amb reixes forjades. A l'interior hi ha un atri amb decoracions i medallons al sostre. La planta és de creu llatina, amb una cúpula al creuer i quatre capelles al braç més llarg, les quals són cobertes amb volta quatripartita amb les nerviacions marcades que comuniquen a la nau amb arcs de mig punt. Als peus hi ha el cor i finestres amb vitralls que comuniquen amb l'atri, la nau també coberta amb volta i nerviacions marcades que descansen damunt impostes, l'absis és rectangular, la volta és decorada amb pintures i retaule de fons. És arrebossat i pintat el terra és enrajolat.

El conjunt d’edificis son de l’any 1723, obra de Josep Moretó, arquitecte, i Jacint Moretó, escultor. Durant la restauració de la Catedral al segle XVIII s'hi traslladà el capítol de Sant Domènec i amb la invasió napoleònica fou de les poques esglésies que quedaren obertes.

Aquí fou ordenat sacerdot el 24 de setembre de 1870, Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, Osona, 17 de maig del 1845 – Vallvidrera, Barcelonès, 10 de juny del 1902).

http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-5688-cat-esglysia_i_convent_de_sant_domynec.htm
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2014/06/claustre-de-sant-domenec-vic-osona.html

Em deia la persona que ens informava que a Sant Domènec es celebra la Santa Missa tots els dies de precepte; l’estat de porta m’havia fet pensar el contrari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada