dilluns, 24 de juliol del 2023

TORRE BARTA. SALAS DE PALLARS

 Llegia de la torre Barta   a Salas de Pallars que   basteix el cos principal de la casa , i n’és l'estructura més antiga, datada vers l'any 1000.

 De les tres torres que hi havia a la població, aquesta defensava l'entrada nord a intramurs. 

La segona zona de la casa la conforma l'habitatge original que dona al carrer Bon Jesús i que forma part del nucli urbà primigeni de Salàs. 

La darrera ampliació data del segle  XVIII i es tracta d'un annex de la torre a extramurs, és ben visible des de la carretera que travessa el poble

En aquest espai hi ha exhibida una exposició permanent d'escultures de ferro i pedra de Joan Fàbregas Babot.  , fill de la Pobla de Segur (1959)   i una col·lecció de més de tres-centes eines antigues pertanyents a la casa, totes elles restaurades. 

Les eines i les estances de la torre, com el celler, són originals i mostren una aproximació històrica de la vida quotidiana d'una família pallaresa durant els darrers quatre-cents anys d'història.

Barta,   nom pre-romà de l'esbarzer, segons Joan Coromines i Vigneaux(Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)

Escrivia suara que com  bé deia l’Ermessenda de Valrà, ara  ens toca “estar a vore-les vindre” , paciència, y  sobretot, seny, molt de seny, oi?.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada