dimarts, 18 de juliol del 2023

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE VIDA. CISTELLA.L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La Josefina Casadesús Bascompte, publica una fotografia del  Santuari de la Mare de Déu de Vida de Cistella a l’Empordà sobirà . La capella primitiva estava dedicada a  l’Arcàngel sant Miquel, i havia estat construïda pels veïns de Cistella el 1429 al lloc que llavors s'anomenava Puig Corcoll.

El 9 de setembre de 1429 el bisbe de Girona va concedir llicència per a construir una capella dedicada a Sant Miquel a la parròquia i terme de Cistella i en el lloc conegut per "Puig Corcoyll".

El 15 de novembre de 1450 es consagrà la primera capella, que devia ser de dimensions molt reduïdes.

A la segona meitat del segle XVII, el rector Francesc Vehí la va reconstruí i segurament va ser aleshores que s'hi instaurà la dedicació a la Mare de Déu de Vida.

Més endavant, a mitjans de segle XVIII es va bastir la volta i cap a finals del segle XIX es va fer una altra ampliació, cap a la banda est.

De la primera església del segle XV només se'n conserva l'absis, convertit en capella lateral dedicada al culte a  l’Arcàngel sant Miquel.

L'any 1985 es restaurà la teulada i es feren algunes obres de reparació de l'edifici.

El santuari era noticia en ocasió d’un robatori sacríleg.

https://www.gerio.cat/noticia/4817/roben-la-imatge-de-la-verge-de-lermita-de-la-mare-de-deu-de-vida-de-cistellahttps://algunsgoigs.blogspot.com/2011/12/goigs-la-mare-de-deu-de-vida-alt.html

Que la Marededéu de Vida, elevi a l’Altíssim la nostra pregària, Senyor; allibera el teu poble !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada