divendres, 28 de juliol del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE RONÍ , ADVOCADA A SANT CRISTÒFOR/MENNA . RIALP/ RIALB. PALLARS SOBIRÀ.

 

Llegia de Roní ;  Poble del municipi de Rialb (Pallars Sobirà), situat a 1 101 metres  d’altitud, en un coster que domina la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, aigua avall de la confluència amb el Romadriu.

Com a tret curiós podem dir que la gent del poble, en temps de lleure i com a complement a l’activat agrícola i ramadera, es dedicava a fer escampes de bedoll (escombres), cartres, cartrons, coves i paners, molt apreciats per tota la comarca.

Eren molt famosos també els fesols (gastronomia) de Roní.

De la seva església parroquial , Sant Cristòfor / Menna ,  depèn la de Beraní. 



Llegia que  té un massís campanar quadrat que li fa de façana i que per les proporcions i la solidesa sembla més una torre de defensa que no un campanar. L’entrada a l’església es fa per la base del campanar.

 Avui en dia el seu estat de conservació és molt dolen

Als clots de Roní, s’han iniciat les obres de l’estació d’esports d’hivern de Portainé..

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2014/09/sant-cristofol-de-roni-rialp-pallars.html

Joan Tous i Casals (Barcelona, 24 de maig de 1912- 15 de març de 2003)  en retratava l'interior



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/95928

http://campaners.com/php/campanar.php?numer=7931

Respecte de Sant Cristòfol/Cristòfor ,que vol dir el qui porta Crist (Chistoforus), hi ha una tradició i/o llegenda que el descriu com un gegant inicialment al servei del Dimoni. Convertit al servei de Crist es dedica a ajudar els viatgers a creuar un curs d'aigua perillós. Una tarda trasllada un nen, al qual puja a l'espatlla; cada cop va pesant més i més fins que esgotat arriba a l'altra banda del riu. Com a prova li fa clavar el seu bastó a terra i al dia següent està florit i dóna fruïts. Així sempre se'l representa amb Crist a l'esquena i amb un bastó florit.


La tesis del Josep Capdevila i Soldevila , http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

documentada i rigorosa, recollida en el llibre : La Capella de Sant Cristòfor i el barri del Regomir de Barcelona, en la que formula la possibilitat d’un doble culte al mateix personatge, Sant Menna al lloc de naixement, i Sant Cristòfor al lloc del martiri, em sembla del tot versemblant, i possible.

 El nom Cristòfol/Cristòfor, “el portador de Crist’, evidentment es referia a qui portava Crist al cor.; probablement li va ser imposat en el Baptisme. No hi ha constància de l’anterior nom del soldat.

 La història ens explica com Menna /Cristòfor va ser capturat i obligat, per la força, a servir en una unitat militar anomenada la Cohors Tertia Valeria Marmaritarum.

 Els marmaritans eren un poble del nord de l’Àfrica que es trobava on avui hi ha la moderna Líbia.

 Si considerem com un fet indiscutible que Menna/ Cristòfor formava part del poble dels marmaritans, cal cercar el seu culte a les regions situades entre Marmarica i Alexandria i immediatament ens adonem que a 45 km al sud-oest d’Alexandria, a la ciutat coneguda com Abu Mina, existeix des de temps molt antics un culte dedicat a sant Menna

 Per les narracions de Cyrus de Cotyaeum, però, sabem que Menna va ser un soldat, que va ser martiritzat en un país foraster i que les seves despulles van ser retornades al seu país d’origen, després de la seva execució. Aquest fets són els mateixos que nosaltres coneixem de la vida de sant Cristòfor. David Woods creu que hi ha motius suficients per a identificar la història de sant Cristòfor amb la de sant Menna.

 Sant Menna és patró de la població catalana de Sentmenat, al Vallès Occidental.

Quan al topònim Rialp/Rialb :

https://www.cabassers.org/2023/03/30/un-intent-fallit-de-corregir-el-nom-de-rialb-el-1960/

https://www.icgc.cat/bd/pubs/nomenclator/pallars_sobira/rialp.pdf

Que Sant Cristòfor/Cristòfol/ Menna, elevi a l’Altíssim la pregària de bascos, catalans, gallecs, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble !!!  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada