divendres, 21 de juliol del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE VILANANT, ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 

La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de l’ església parroquial de Vilanant , a l’Empordà sobirà, està advocada a l’Assumpció de la Marededéu,  mal dita Santa Maria - en llengua catalana la forma correcta és Marededéu en qualsevol de les seves advocacions - ,  és un edificis  de planta basilical. Presenta tres naus i capçalera amb tres absis, tot i que actualment només se'n conserva un. Del de la banda nord en queden restes i el de migdia està ocupat per la sagristia. L'absis central és de planta rectangular, mentre que els laterals eren de ferradura.

 

Tant l'interior com l'exterior de l'església estaven arrebossats i emblanquinats, fins als anys 70 quan es va restaurar. Actualment es poden veure una part de les façanes que exhibeixen el parament altmedieval, amb dues grans finestres d'una sala esqueixada a la façana sud, i la porta, amb llinda i arc de descàrrega, al centre de la façana oest. La façana, orientada a ponent, es troba molt modificada en l'actualitat. Fou coberta de pòrtland i presenta una porta d'accés d'arc de mig punt i quatre finestres de la mateixa tipologia.

 

L'alt campanar fou construït durant el segle XIX, substituïnt un altre de més antic. S'alça sobre l'absidiola septentrional, amb planta quadrada i arcades de mig punt en la part alta. Té obertures d'arc de mig punt amb elements inspirats en l'estil romànic. La coberta és de pavelló, amb decoració feta amb rajoles de colors.

 


Fotografia.   Jacob Casquete Rodríguez

L'interior presenta una estructura de tres naus amb coberta de voltes de canó, amb perfil semicircular, reforçades per arcs torals, els pilars dels quals foren alterats per l'obertura de dos grans arcs de comunicació entre les naus. Destaquen les impostes dels arcs torals, que tenen una interessant decoració geomètrica esculpida en baix relleu i les finestres de l'absis central i de la façana de ponent, que presenten una construcció idèntica a les finestres de l'absis del monestir de Sant Pere de Rodes.

 

A l'extrem sud-oest de l'edifici hi ha una escala de cargol per accedir al cor i al terrabastall que es construí damunt de les naus. En aquest terrabastall s'hi obren algunes finestres que possiblement havien servit de merlets car pot tractar-se d'una obra amb finalitats defensives, construïda durant els segles XVII-XVIII. Dins d'aquest terrabastall es pot veure l'antiga coberta de lloses de pissarra de l'església.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-vilanant

Que l’Assumpció de la Marededéu, elevi a l’Altíssim la pregària dels catalans, Senyor; allibera el teu poble !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada