dijous, 27 de juliol del 2023

HOSTAL CAN VERGÉS. BATET. OLOT. LA GARROTXA

 


La Mai Garcia, publica una fotografia; Can Vergés, a Batet de la Serra.Vista des de la carretera de la Trinitat. Anys 60. AGX . Foto, Emili Pujol

Llegia a : http://webvella.olot.cat/FitxersWeb/28196/142%20B.pdf

 Edifici datable al segles XVII / XVIII , on en l’actualitat  s’hi desenvolupa l’activitat de restauració.

És de planta irregular, degut els diversos volums que s’han afegit a les seves cares.

 Edifici de planta baixa, planta pis i planta superior amb estructura de pedra , i la coberta amb teula àrab a dues aigües. Les façanes són remolinades amb acabat pintat de color clar amb zones a la façana principal de pedra i les obertures són petites i irregulars.

La planta baixa s’utilitza com a garatge i magatzem, a la planta primera s’hi porta a terme l’activitat del restaurant i la planta segona hi ha un habitatge.

Cal destacar la importància que prenen les terrasses, una a migdia (lligada a l’habitatge) i l’altra a ponent (accés a la planta primera).

Adossats a l’edifici principal a llevant i migjorn trobem una sèrie de volums d’ús agrícola.

No apareix al Fons l'Estudi de la Masia Catalana, un projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936,  com a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes  encapçalats pel general Franco contra el govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC de la II República , que obligava a marxar a Patxot – i a molts altres catans -  a l'exili

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/batet%20de%20la%20serra

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/olot/page/1

Aquest estiu, 87 anys desprès semblava que allò tornava a succeir, per part de la Jerarquia de l’església Catòlica, Jesús Sanz Montes (Madrid, 18 de enero de 1955) arzobispo de Oviedo (des de  l’any 2009) y comisario pontificio de la Unión Lumen, feia costat a les tesis feixistes, sortosament però, aquesta vegada no hi havia cap extralimitació per part de  l’exercit.

https://www.religiondigital.org/el_baron_rampante/Jesus-Sanz-verdadero-VOX-piromanos_7_2578312152.html

Llegia ;  JA “ TOCA” PROHIBIR I/O IL·LEGALITZAR EL FEIXISME?.

El País, publicava  el 17 JUNY de 1978 ,  Portugal prohíbe los partidos fascistas

https://elpais.com/diario/1978/06/17/internacional/266882403_850215.html

Està clar que aleshores una disposició així era del tot impensable al REINO,  oi?.

Avui però,  atès el fet que hi  ha partits que es creuen amb el dret de prohibir-ho quasi tot, no fora desassenyat plantejar-se, 45 anys desprès, fer-ho també, oi?

Cansa això de  "comunistas, separatistas y terroristas" per referir-se a opcions polítiques, en les que majoritàriament no hi ha besnéts, nets, o fills de criminals confessos – mai però, convictes, gràcies a les lleis de “ punt final “, de crims perpetrats en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco

Cansa  l’apropiació de termes com “ patriota”, cansa i molt , la negació de l’alteració climàtica , de la igualtat de les dones, del dret de TOTHOM a estimar a qui vulgui, de “ criminalitzar “ la pobresa, l’emigració ,...,  cansa fins a l’exasperació la reiteració de la  tesis de Paul Joseph Goebbels (Rheydt, 29 d’octubre de 1897-Berlín, 1 de maig de 1945) “una mentida repetida mil vegades es transforma en veritat “.

No poden quedar impunes afirmacions com  "En Catalunya no dejan ir al baño a los niños si hablan castellano", les digui Pablo Casado Blanco (Palencia, 1 de febrero de 1981) , o qualsevol altre.

https://gedar.eus/es/arteka/frankismoa-faxismoa-eta-faxistatzea

Ens temem que, com deia l’Ermessenda de Valrà “l'infern està empedrat de bones intencions”, tot plegat sigui foc d’encenalls, oi?

A italià s’escrivia l’any 2017   Itàlia endurirà les lleis per castigar l'apologia del feixisme i el nazisme”

https://www.elperiodico.cat/ca/internacional/20170927/italia-endurira-les-lleis-per-castigar-lapologia-del-feixisme-i-el-nazisme-6314951

I, recentment la “ Sección Femenina   es feia amb el poder :

https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-63029976

El PSOE  que no  derogava – malgrat jurar-ho pel seu honor- la Llei Mordassa,  tindrà el que cal per fer com els portuguesos una llei que prohibeixi els Partits feixistes ?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada