dimarts, 25 de juliol del 2023

SANT ESTEVE DE LLUÇ A SANTA LLOCAIA. LA CATALUNYA SOTA DOMINI DE LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA.

 

El Vicent Miralles Tortes, retratava  la capella  advocada al protomàrtir Sant Esteve del llogaret de LLUÇ, a Santa Llocaia , pertanyen ara a la Cerdanya sota domini de la mal dita República Francesa, s’esmenta la capella en la relació que publicava Benigne Marquès i Sala (Oliana, 13 de febrer de 1940) Arxiver diocesà d’Urgell

ANNEXIÓ DE LES PARRÒQUIES DE LA CERDANYA FRANCESA, PERTANYENTS AL BISBAT D’URGELL, A LA DIÒCESI DE CARCASSONA (1803) 

https://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/32324/olianenc-mn-benigne-marques-sala-creu-sant-jordi-generalitat-catalunya

Santa Llocaia de la que Lluç en forma part ,  pertany a la Comunitat de comunes Pirineus Cerdanya, amb capitalitat a Sallagosa, juntament amb Angostrina i Vilanova de les Escaldes, Dorres, Enveig, Èguet, Er, Estavar, la Guingueta d'Ix, Llo, Naüja, Oceja, Palau de Cerdanya, Porta, Portè, Sallagosa, Targasona, La Tor de Querol, Ur i Vallcebollera.

CEL·LES MONÀSTIQUES VINCULADES A GUIFRÉ EL PELÓS I A LA SEVA OBRA REPOBLADORA (VERS 871 - 897), Autor: Ramon Ordeig i Mata ( Vic, Osona, 1950 )

SANT ESTEVE DE LLUÇ. — El llogaret de Lluç es troba a la Cerdanya, sota domini de la mal dita República  Francesa,  a més de 1.300 metres d’altitud, enmig de prats regats pel torrent de Lluç, en un pla situat entre Llívia per un cantó i els contraforts del Puig d’Estaques i de la Tossa d’Er, que s’eleven fins als 2.059 i 2.350 metres respectivament, per l’altre cantó.

El predi de Lluç, amb l’església de Sant Esteve, havia estat comprat el 6 de juliol de 877 pels comtes Guifré i Guinedella a un tal Sesnand, que el tenia per compra feta a Atremir l’1 d’abril de 856, confirmada per precepte reial; havia de ser un predi molt extens perquè pagaren per ell tres-cents sous40. La parella comtal féu donació de la vil·la de Lluç al monestir ripollès el 20 d’abril de l’any 888, en ocasió de la consagració de l’església de Santa Maria. Es tracta de l’única donació feta per ells que consta en la dotalia original, a part d’objectes litúrgics i d’un servent.

En la tan citada gesta dels alous donats al monestir ripollès pel comte Guifré, s’esmenta la vil·la de Lluç, amb la seva església consagrada, entre les cel·les pertanyents al monestir. No apareix, en canvi, ni en el precepte de 939 ni en la butlla de 951. Reapareix en el precepte de 982, en el qual es registren l’alou i l’església de Lluç i s’afegeixen, pel que fa a la Cerdanya, els alous d’Age, Mossoll i Bor

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-esteve-de-lluc-santa-llocaia

Lluç és un llogaret situat al nord-est de Santa Llocaia, prop del límit amb Er i Sallagosa, al sud del coll de Lluç.

L’església del lloc havia tingut consideració de parròquia fins a la Revolució Francesa.

Fou una dependència del monestir de Ripoll.

L’any 888, el comte Guifré el Pelós, havent edificat el cenobi de Santa Maria de Ripoll, li donà com a dotació, entre altres béns, la vil·la de Lluç i els seus termes i adjacències. Guifré l’havia comprat a un tal Sesenand, que la tenia gràcies a un precepte reial.

 Un precepte del rei carolingi Lotari del 982, donat a precs de Sunifred, abat de Ripoll, confirmà a l’esmentat cenobi la possessió de l’alou de Lluç, amb l’església. Es tracta de la primera referència segura de l’església de Lluç. La vinculació amb el monestir es consigna posteriorment.

Els visitadors que inspeccionaren les parròquies del deganat de Cerdanya entre el 1312 i el 1314 també constataren aquest fet. El fogatjament del 1753 informa que el rector de Lluç era nomenat per l’abat de Ripoll, a col·lació del bisbe d’Urgell.

Actualment l’església de Lluç és una petita capella de propietat particular erigida el 1789 segons la clau de l’arc de la porta. Té uns 10 metres de llarg per 5 metres  d’ample exteriorment.


Es compon d’un absis semicircular amb dues finestretes, una nau amb dos contraforts a la paret nord i un campanaret quadrat sobre l’extrem oest. 


No es veu l’aparell perquè està tota arrebossada, però en els escrostonats es mostra una fàbrica ordinària de pedra del país i argamassa, amb moltes esquerdes.

A l’exterior, recolzada a la paret de la nau, hi ha una làpida sepulcral, que sembla gòtica, de granit bastant descompost, representant un bisbe o un abat, amb una inscripció il·legible.

La senyora Arís, d’Er, que n’és la propietària, havia sentit explicar al seu pare que aquesta capella es va construir el 1789 sobre l’emplaçament d’una església molt més gran, de la qual quedaven restes dels fonaments.

Que el protomàrtir Sant Esteve, elevi a l’Altíssim la pregària de gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor, allibera el teu poble !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada