dimarts, 18 de juliol del 2023

ESGLÉSIA DE VILAGRASSETA, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT ANDREU. MONTOLIU . LA SEGARRA DESSOLADA

 

Ens aturàvem  el Tomàs Irigaray Lopez i l'Antonio Mora Vergés , a la Parada i fèiem – perquè cal fer-ho i és de justícia, oi? – un esmorzar de forquilla i ganivet, l’un ous ferrats amb cansalada i l’altre truita de patata i ceba acompanyada de pa amb tomàquet.   Acabat l’àpat, anava als serveis i escoltava de camí una conversa que em semblava molt interessant, retenia un concepte “ la quota gallega “ , el que l’exposava defensava que pel que resta del segle XXI,  el REINO amb l’inefable Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostela, 27 de marzo de 1955)- “ presumpte” rebedor de diner negre, “ presumpte “ defraudador segons les notes del Luis Francisco Bárcenas Gutiérrez (Huelva, 22 de agosto de 1956)- , ja ha “ suportat  , més enllà del que es pot demanar raonablement a ningú, la quota “regional” .

Fèiem via fins a Rubinat on retrataríem – per fi - la Torre Secundino Gorgot Feliú, el runam esfereïdor de l’ermitade Sant Romà, i l’església de Vilagraseta, advocada a l’ apòstol Sant Andreu, del que la  tradició explica  que va ser crucificat en una creu en forma de "X" (crux decussata), sense claus sinó amarrat, on va estar predicant dos dies.


Patrimoni Gencat explica que l'església està situada fora del nucli antic del poble, aïllat de qualsevol edifici i centrat en una plaça. Aquest edifici se'ns presenta de planta rectangular, d'una nau coberta amb volta de canó amb llunetes, capelles bastides al mur d'una façana lateral, torre campanar, capçada plana, i disposa de ràfec de teula al llarg de les façanes laterals. La coberta de l'edifici és a doble vessant, a diferència de la torre campanar que és a quatre vessants.

A la façana principal s'obre la porta d'accés, d'estructura allindada, amb pilastres adossades a banda i banda i corona un frontó motllurat. Cal destacar el relleu en forma de segell que apareix centrat al mig de la llinda d'aquesta porta d'accés amb la data "1866". Damunt aquesta estructura d'accés, i seguint l'eix vertical, es disposa una fornícula buida, un òcul i una finestra cruciforme. A un angle d'aquesta façana principal, se situa una torre campanar, de planta quadrada i amb quatre ulls d'arc rebaixat.

A l'interior de l'església – on no podíem accedir – s'explica que  hi ha una motllura situada a l'arrencada de la volta de canó, on surten els arcs formers que es recolzen en pilastres. Ens agradarà rebre  imatges del interior a l’email castellardiari@gmail.com

 L'obra presenta un parament paredat de pedra del país.

La “ tradició” explica que l’apòstol Andreu considerant-se indigne de morir en una creu com la de Crist, va triar la crux decussata, una creu en forma de ics (com les de Santa Eulàlia o de Sant Vicenç), si bé no hi fou clavat sinó fermat.

https://bibiloni.cat/blog/sant-andreu/

Aquesta “ tradició”, com la de   la quota gallega “ , no té una acceptació general :

https://www.amicsmuseunacional.org/ca/crucifixio-de-sant-andreu/

El  topònim Vilagrasseta  faria referència  a les  “terres blanes, molles”. 

Que l’apòstol Sant Andreu, elevi a l’Altíssim la nostra pregària, Senyor, allibera el teu poble !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada