dissabte, 11 d’abril del 2015

EL SALÓ CATALUNYA DE SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA

Retratava el Saló Catalunya a Sant Julià de Vilatorta, imagino que el rètol s’haurà refet perquè durant el segon feixisme – digui el que digui l’exrey Joan Carles I - les coses per al català i els catalans, no pintaven gaire bé , el fet que ara des del PP s’intenti una vegada més allò del ‘españolizar ‘ deixa clara que tenen amb la nostra llengua una obsessió malaltissa.


La descripció tpecnica ens diu, edifici de planta rectangular, d'estil neoàrab. Les façanes són construïdes amb pedres lligades amb morter i totxo, amb acabat arrebossat i pintat.

La coberta està dividida en dos parts. Una d'elles és a dues vessants, amb teula àrab, i el carener paral•lel a la façana, orientada a occident. L'altra part de la coberta és plana i fa de terrassa; està protegida per un mur, al centre del qual, hi ha un frontó amb el nom de l'edifici: "SALÓ CATALUNYA". Hi ha tres pinacles, un sobre el frontó i els altres dos cada uns dels extrems del mur. Presenta dos portals: el de l'esquerra és de ferradura, i el de la dreta té forma catenària. Sobre cada un dels portals, hi ha dos finestres germinades amb arcs de ferradura. Al centre del mur de la façana, hi ha dos parells de finestres de les mateixes característiques que les anteriors, però amb decoracions d'estuc arabesc als carcanyols dels arcs, que demostren el seu estil neoàrab aplicat a un edifici d'ús públic.

No consta a la fitxa tècnica –cosa dissortadament habitual a Sant Julià de Vilatorta – le nom del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici que s’inaugurava l'any 1924, i on es representaven les obres del grup de teatre local i es projectaven pel•lícules de cinema.

L'any 1983, el Saló Catalunya va tancar les portes.

L'any 1987, l'ajuntament de Sant Julià de Vilatorta va adquirir el Saló Catalunya, i el va reformar per tal de reconvertir-lo en un local municipal polivalent. Es tracta d'un teatre amb un aforament de 274 butaques, on es representen obres de teatre, concerts i cinema, i alberga, en cas de mal temps, algun dels actes municipals planificats a l'aire lliure.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada