Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.
Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.
Llegia a http://www.celh.cat/zonaprivada/contenidos/q24%209-27planell.pdf?hc_location=ufi que l’arquitecte Francesc Mariné i Martorell ( Barcelona, 1845 — Barcelona, 1 ) va ser l’autor de l’edifici de l’Ajuntament i Escoles Públiques.
L’afirmació que consta en l’acta de la Junta del 19 de febrer de 1910: “No son pues necesarias más escuelas en esta localidad ya que con las públicas y privadas con que cuenta la misma son más que suficientes para atender de sobra el importante servicio de la enseñanza pública (que dicho sea de paso es ésta una de las poblaciones de España que más ha contribuido en el establecimiento de escuelas para su cultura desde hace muchos años y perdónese la falta de modestia)”, la podría signar el José Ignacio Wert Ortega, oi ?
Ens caldrien almenys imatges de TOTES les escoles que s’esmenten a la pàgina 26, i si també sabéssim qui en va ser l’arquitecte, el goig seria complert.
El de la Marta Planell , és un treball excel•lent que confirma la nostra hipòtesis.
Fem una crida a les moltes persones que tenen imatges de quan anaven a l’escola.
També a l’Administració local, a l’Arxiu d’Història, i a les Entitats i persones vinculades al món de la cultura de l’Hospitalet de Llobregat
Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .
L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.
No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.
Sou pregats de fer-nos arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges, i si en teniu coneixement les dades dels arquitectes que les aixecaven , tant d’aquestes, com de les que tingueu coneixement.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada