dissabte, 18 d’abril del 2015

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT. TORREBLANCA. VACARISSES. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant d’aquesta església d'estil neoromànic situada en una placeta recentment condicionada dins de la urbanització Torreblanca.


La descripció tècnica ens diu que és un edifici de planta rectangular, amb un pòrtic davanter (més ample que la nau) i absis a la part posterior. La coberta és a doble vessant, amb un ràfec de rajoles amb sanefes en degradació. El Pòrtic és format per sis columnes que descansen sobre un alt basament i compten amb els corresponents capitells, amb escultura de bona factura que reprodueix motius característics de l'estil romànic: vegetals, animals i amb monstres i figures humanes. La façana principal té portal adovellat, tres finestrals allargats a la part superior i és rematada amb un campanar d'espadanya. Els murs són de paredat i les façanes laterals tenen tres contraforts a cada banda en els quals hi ha intercalats finestrals. Tots els finestrals són emmarcats amb maó i tenen vitralls de colors.


L'interior, d'una sola nau, que la Canon Ixus retratava a traves d’un vidre polsós - com enyoro la OLYMPUS FE-100 - conserva una imatge de la Mare de Déu de Montserrat.

Trobava referència del promotor , Escolapio Cáncer y Duaso (Huesca, 1869 - Barcelona, 26.12.1951), que formava societat amb Fidel Puig ( aparellador ) "Explotaciones Torreblanca S. A." ; no però de l’arquitecte autor del projecte, de qui ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Les obres de l'església, realitzades per l'empresa Construccions Berau, començaren l'any 1949 i l'any següent ja s'estaven acabant. El treball escultòric dels capitells és de força qualitat i reprodueix de manera fidedigna els models romànics originals. A la capella de la masia de Coll Cardús es troben uns relleus també neoromànics molt similars. En aquest cas foren realitzats igualment a la dècada de 1940 i per un home que freqüentava la casa conegut com el "picapedrer". És possible que els capitells d'aquesta església siguin obra del mateix autor. Ens agradarà confirmar aquesta hipòtesis, i tenir més dades del ‘ picapedrer’ a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada