dijous, 16 d’abril del 2015

ESCOLES PÚBLIQUES ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA A LA COMARCA DEL MOIANÈS

La comarca s’estrenava ‘ legalment ‘el dia 15.04.2015, possiblement per evitar la coincidència amb ‘l’aniversari’ de la II República, únic moment de veritable llibertat que s’ha viscut en aquesta nostra pobra, bruta, trista i dissortada pàtria.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.
Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

La meva recerca fins al dia d’avui es resumeix en :

CALDERS
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/01/lescola-de-calders-la-ii-decada-del.html

CASTELLCIR.
No tenim dades.L'any 1900 tenia un cens de 257 habitants.

CASTELLTERÇOL
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/11/escuelas-nacionales-de-castelltercol.html

COLLSUSPINA
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/11/in-memoriam-escoles-publiques-de.html

GRANERA
No tenim dades. L'any 1900 tenia un cens de 269 habitants.

L'ESTANY
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/08/aquest-edifici-eren-les-antigues.html

MOIÀ
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/04/ajuntament-i-escoles-publiques-de-moia.html

MONISTROL DE CALDERS
No tenim dades. l'any 1900 estava agregat a Calders, devia tenir més de 500 habitants.

SANT QUIRZE DE SAFAJA.
No tenim dades. L'any 1900 tenia un cens de 291 habitants.

SANTA MARIA D'OLÓ
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/04/in-memoriam-escola-publica-de-santa.html
Esperem que des del Cosistori ens facin arribar una fotografia d'aquell edifici.

Curiosament des de Moià em negaven l’existència d’aquestes escoles publiques de forma vehement.


Sou pregats de fer-nos arribar imatges, i si en teniu coneixement les dades dels arquitectes que les aixecaven , tant d’aquestes, com de les que tingueu coneixement a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada