dimarts, 13 de març del 2012

L’ESTANY DE LES SENYORETES DE CAN VINYALS A SENTMENAT, VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Quan fas via per la carretera que comunica les poblacions de Sentmenat i Castellar del Vallès, el gran edifici de Can Vinyals crida l’atenció.


Fins no fa gaire temps era la destinació preferida de moltes parelles per celebrar el convit nupcial, comunió, bateig, i/o algun banquet o festa familiar. Les modificacions - de tota mena - que exigeix ara la llei, i la gravíssima crisis econòmica, han aconsellat a la propietat ‘ congelar ‘ si més no, temporalment l’activitat de restauració.

L’actual nom del lloc procedeix de la població d’Esparraguera, ja que així es cognominaven la família que l’adquirí al segle XVII. En aquella població de la Comarca del Baix Llobregat, en relació a aquesta nissaga trobem :

L'any 1493 un Vinyals ja era batlle de la vila. A mitjans segle XVII, en Josep Magarola i Badia, pubill Vinyals, era l'amo de la Barca que feia el servei de transbordament entre Esparreguera i Olesa. Hi ha constància de l’exercici d’aquesta activitat des de darreries del segle XIV.

El Mas que trobem datat l’any 1196, era conegut anteriorment amb el nom de Mas d'Olivelles.


L’estany dit de les senyoretes ‘ és un dels vestigis de l’esplendor d’aquesta casa, al llarg del segle XIX, i principis del segle XX, quan es situen en el seu marc, històries de meuques i reis – per confirmar l’atracció dels contraris - ; ens expliquen alguns veïns de Sentmenat que existeixen fotografies de les darreres propietaris, a les que es coneixia com ‘les senyoretes’ , passejant pels camps sota un paraigües de sol.

Sou pregats d’ampliar-nos aquesta informació, amb dades i imatges, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada