dilluns, 5 de març del 2012

SANT ESTEVE DE VILA-SETRÚ. MANLLEU. OSONA. CATALUNYA

Anàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, la nostra destinació en un matí de febrer, fred i boirós, era l'església de Sant Esteve de Vila-Setrú (Vila Segetrudis), és – per antiguitat - la segona església del terme de Manlleu, està documentada l’any 906 , i es troba al NW de la població, entre els antics masos de Corcó, i de Vila-setrú.


Apareix com a parròquia independent cap al 1060, però tot seguit s'uní al monestir canonical i fou administrada per un sacerdot dependent del prior.

L'església, originalment romànica,ha estat molt transformada, l’any 1600 es va destruir el àpside romànic rodó, substituint-ho per un quadrat.

Les majors transformacions es produiran però als segles XVI i XVII.


Durant la guerra genocida 1936-1939, el campanar va ser enderrocat i les campanes fosses segons s’explica per fer-ne municions. El nou campanar té una fesomia peculiar, i una notable alçada, que permet observar la panoràmica de gairebé tot el municipi de Manlleu, i gran part de la comarca d'Osona.


Annex a l'Església en la seva cara posterior, hi ha encara la tanca perimetral del petit fossar, on trobaven el repòs etern els veïns de les cases properes.

Respecte de la família titular de l’església un deixo un molt interessant enllaç.
http://www.ramos-poqui.com/Poqui/

Pel que fa a l’edifici religiós en el següent enllaç trobareu tota la informació que se’n coneix.
http://calaix.gencat.cat/bitstream/handle/10687/7971/qmem1347_web.pdf?sequence=17

Quan al topònim recollim la hipòtesis formulada per E. Moreu, que el fa derivar d’un antropònim d’origen germànic documentat al segle X, i convertit en topònim; el prefix Vila, derivat de l’àrab Bin o Vin, té un significat molt conegut com fill de ... ; designa també – com en el català actual- una procedència, així Vila Segetrudis , podria designar els nascuts al indret d’aquest nom, - possiblement a la Europa Central - que repoblarien aquestes terres un cop alliberades dels sarrains.

Com sempre agrairem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada