dimarts, 20 de març del 2012

EL CELLER MODERNISTA FRANCESC ALEGRE

Tornava de Martorell un xic decebut ja que no havia pogut accedir a l’interior de la que anomeno ‘Colònia de Martorell’, tampoc m’emplenava de goig constatar que no disposa la ‘ciutat Màrtir’, d’un Mapa de Patrimoni Cultural, ni d’un accés en línia a la documentació del POUM. Que tant Ullastrell, com Castellbisbal, es trobin en la mateixa situació, no em consola gens, ans al contrari.

M’aturava per retratar de lluny, l’edifici de l’anomenat ‘ Celler Francesc Alegre’, annex a la propietat de Can Atmeller, a la que s`accedeix des de Ullastrell *, malgrat pertànyer a la població de Castellbisbal.


Trobava a la pàgina de l’Ajuntament * :

La població d'Ullastrell s'estructurava en masos dispersos que centraven la seva activitat social en l'església parroquial de Santa Maria.

En un capbreu del Marquès de Castellbell, senyor del terme, de finals del segle XVI, aquest ens descriu els seus béns a la parròquia; hi figuren els masos que han arribat fins als nostres dies, però també d'altres ja desapareguts, i alguns que pertanyen ara a termes de pobles veïns, tots aleshores formaven part de la parròquia de Santa Maria.

Alguns dels masos esmentats són: el mas de la Torra d'Anton Morral, el mas Cantallops de Costa d'Abrera, el mas Vilardell de Guillem Benet, el mas Castellar de Joan Masso, el mas Guitart de Joan Ametller, el mas Busqueta d'Anton Curpell o el mas Roig de Joana Cordellas.

Pensem – sense cap fonament documental – que el mas Guitart de Joan Ametller, que s’anomena en aquell document, sigui l’actual Can Ametller.

De la casa en concret hi ha una més que minsa informació que agrairem ens vulgueu ampliar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

A la masia de Ca n'Amatller, iniciada el 1775, s'hi va afegir l’ 1901 , en estil modernista, el celler (Francesc Alegre), fet de maó vist.

La porta i el mur exterior també són obra de Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931) arquitecte modernista català.

Del conjunt del mas en destaca una torre de defensa de pedra, coronada amb merlets.

Pensem – també sense cap fonament documental – que l’activitat vitivinícola endegada a Can Atmeller, o fos a instàncies de l’industrial Francesc Alegre Roig. De les seves inquietuds en tots els àmbits us en podeu fer una idea amb la lectura d’aquests enllaços:

http://recordsdeterrassa.wordpress.com/tag/francesc-alegre-i-roig/
http://www.raco.cat/index.php/Pedralbes/article/viewFile/101460/152262

agrairem ens vulgueu ampliar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada