dilluns, 19 de març del 2012

CARDONA, EL BOTXI, I ELS TEMPS QUE CORREN


No retratava – de forma voluntària i conscient – l’anomenada Torre del botxí de Cardona, ho feia no tant pel ‘ rebuig social’ que a Catalunya tenen tradicionalment les feines relacionades amb la repressió en un sentit ampli; [ botxins, policies, militars ...], com perquè l’edifici té un mínim interès arquitectònic.

La pàgina web de l’Ajuntament trobem :

http://www.cardona.cat/ca/turisme/altres-llocs-dinteres/torre-del-botxi

A la banda nord de la vila, molt a prop del portal de Graells i en un cos avançat de la muralla, es troba l’habitatge de la persona que havia d’executar les penes imposades. La figura del botxí i el seu paper el convertien en un personatge rebutjat socialment, raó per la qual havia de viure exclòs de la comunitat, i això explica que la Torre del Botxí sigui a tocar del nucli urbà, però extramurs.

La construcció és de planta rectangular amb la tradicional estructura de parets de càrrega amb fonamentació de pedra vista i dues plantes superiors amb tàpia i teulada a doble vessant.


http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Cardona_-_Torre_del_Botx%C3%AD.jpg

Si l’exemple prolifera caldrà fer ‘poblacions separades’ per víctimes i botxins, sobretot perquè el nombre dels segons no para de créixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada