diumenge, 24 de gener del 2016

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DEL REMEI.ALCOVER. CAMP SOBIRÀ. TARRAGONA

Visitàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, el santuari del Remei d’Alcover el divendres 22.01.2016, malgrat la nota de la porta que anunciava els dies en que s’obria – que inclouen els divendres – l’església estava tancada.


Llegia a patrimoni Gencat que no hi ha una documentació suficient que permeti la datació exacta dels orígens d'aquest santuari. Sembla que hi havia en principi una petita ermita dedicada a Sant Antoni, on es trobava la imatge de la Verge del Remei, Mare de Déu trobada segons la tradició.

L'edifici actual es va construir per un acord pres pels veïns i l'Ajuntament d'Alcover l'any 1761. L'obra es va finalitzar el 1772, segons consta a la motllura del coronament de la façana, i va ser beneïda el 21.11.1779 pel rector Joan Rimbau. Segurament s'aprofitaren elements d'una construcció anterior, com ho prova la data de la campana, de 1744, i els documents trobats recentment que parlen d'una ermita del Remei el 1638.

Lluís Bonifàs i Massó (Valls, 5 de maig de 1730 - Valls, 6 de novembre de 1786) Projecte i direcció
Francesc Thomàs de Montblanc mestre d'obres
Josep March mestre d'obres

La casa de l'ermità ha estat habilitada per a casa de colònies i restaurant.

L'ermita del Remei es troba situada a la vall de la Glorieta, a tres quilòmetres d'Alcover. Es tracta d'un edifici barroc de planta centralitzada cobert per una gran cúpula esfèrica, amb un absis rectangular, un cor als peus i dues torres circulars, també als peus. És interessant la façana, amb porta d'arc carpanell molt rebaixat amb cornisa, una fornícula amb la imatge de Sant Antoni i una rosassa octogonal motllurada. A la part superior hi ha la data de 1769. En un segon relleu superior també trobem la data de 1772 que ocupa el cos superior de la façana.

L'interior és d'una nau amb tram únic curt que correspon al cor. La capçalera té volta bufada, i la sagristia d'aresta.

L'obra és de pedra saldonera. Hi ha un interessant treball de forja en els penells. L'estructura interior no es reflecteix clarament a l'exterior sinó que presenta un mur continu que defineix un perímetre rectangular.
Us deixo un enllaç als Goigs de la Mare de Déu del Remei d’Alcover.


http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2012/11/goigs-la-mare-de-deu-del-remei-alcover.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada