dissabte, 16 de gener del 2016

LA CASA D’ESTIUEIG DEL BARÓ D’OLLÉ. CENTELLAS.OSONA

Retratava la casa dita Gaudí-Safores i/o antiga Casa Ollé - era la casa d'estiueig del baró d'Ollé, títol atorgat pel Sant Pare Pius X (1903 i 1914 ) - , al carrer Jesús, 1, que té paret mitjanera amb la capella de Santa Maria de Jesús, al número 3 del mateix carrer, que durant el segle XVII servia d'estudi, amb mestres convocats i escollits per oposicions.


La descripció de patrimoni ens diu ; casa de notables dimensions, de planta baixa i dos pisos i coberta amb teulada a dues vessants amb aiguavés a la façana principal.

Cal destacar la quantitat d'obertures en forma de finestres i balconades que tenen profusió de treballs de ferro forjat.

A la façana principal i a la planta baixa, a imitació de pedra treballada, hi trobem esculturats abundants rosetons.

La façana lateral dreta és la que està restaurada a l'estil modernista i tots els marcs de finestres i balcons tenen el mateix dibuix.

La construcció de la casa es duia a terme a finals del segle XVIII (any 1796) es dóna en un moment urbanístic en què les edificacions se situen fora del nucli antic.

Posteriorment i ja a l'any 1917, es feu una reforma modernista per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877 - la Garriga, 15 de setembre de 1937) i tots els marcs de finestres i balcons tenen el mateix dibuix.


Avui, l’edifici presenta un aspecte descurat, i llueix el cartell més clàssic en aquesta Nació empobrida ‘ VENDA ‘.

Ens agradarà tenir noticia del nom i cognoms del primer marqués d’Ollé, llegia a la Vanguardia que l’any 1972, Alberto Ollé Garriga ostentava aquest títol, esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Hi ha alguna relació amb Salvador Ollé i Padrol ( 1871-1907) , arquitecte historicista de finals del segle XIX, autor de l’edifici de l'Ajuntament de Centelles ?.

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em feia arribar les aquestes dades :
La primera reforma la va fer Joan Alsina Arús (Barcelona, 1872-1911) cap al 1900, aquest Alsina era un arquitecte que formava equip amb Salvador Oller i Padrol ( 1871-1907) , arquitecte molt jove.

Raspall va fer la següent reforma el 1917 per a Josep Oller

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada