dilluns, 19 de maig del 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA. EROLES. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Josep Leco‎ retratava l'església parroquial, originàriament romànica del poble d'Eroles, advocada a Santa Maria, el nucli pertanyia a l'antic terme municipal Fígols de Tremp, integrat actualment en el de Tremp – el major de Catalunya amb els seus 302,82 km², TOTA la comarca del Barcelonès té NOMÉS 144,72 km² - ; m’explicava un enamorat d’aquestes terres – amb força sorna - que en alguna cosa havien de ser els primers els de la comarca del Pallars Jussà.


La descripció ens explica que és una església del segle XI d'una sola nau, coberta amb volta de canó, capçada a llevant per un absis semicircular. Modernament, es capgirà el sentit de la nau, i l'absis, que originalment contenia el presbiteri, com era habitual al romànic, i es convertí en l'entrada al temple, obrint-se la porta al bell mig de l'absis.

La fotografia – esplèndida – ens trasllada una gran sensació d’incúria, sensació en la que també dissortadament el Pallars acostuma a ser el primer de Catalunya.


Demanàvem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) alguna imatge d’aquesta advocació mariana, i àdhuc de l’interior del temple, amb la imatge ens explicitaven que l’advocació és la de Santa Maria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada