divendres, 2 de maig de 2014

CAPELLA DEL ROSER. VALLS ‘DE LES ÉGLISES’. CAMP SOBIRÀ. TARRAGONA

Disposa Valls d’un amplíssima ‘oferta’ en matèria de temples de la confessió catòlica :

Església arxiprestal de Sant Joan Baptista, amb un campanar de 74 metres d’alçada, el que el converteix en el campanar més alt de totes les esglésies parroquials de Catalunya

Església de la Mare de Déu del Lledó

Església de Sant Roc

Església de Sant Francesc

Església de Sant Antoni Abat

Església de la Mare de Déu del Carme

Església de Sant Simó

Església de Sant Salvador

Capella del Col•legi de Religioses del Cor de Maria

Capella de les Germanes de la Caritat

Capella i edifici de Sant Roc

La Capella del Sant Crist del Cementiri de Valls, avui és un magatzem

Ermita de Sant Llorenç

Potser encara n’hi ha algun altre que agrairem ens feu sabera l’email coneixercatalunya@gmail.com

Llegia en relació a l’església de Roser al carrer de la Cort, 24 , que els procuradors d’aquesta Confraria de Nostra Senyora contractaren el 3 d'agost de 1588 el mestre de cases Jaume Solsona per tal de construir una església amb l’advocació de la Verge del Roser, al mateix lloc on hi havia hagut la de Santa Anna.

La capella construïda l’any 1612, no és la que avui veiem, ja que l'estructura es va refer el 1634, any en què van ser-hi col•locades les rajoles valencianes al•lusives a la victòria cristiana en la batalla de Lepant (1571).

Experimentà una nova reconstrucció - amb els diners d’Amèrica - durant el segle XVIII.

Les vidrieres de la part alta dels murs laterals es van col•locar l'any 1968.

L'església és d'una nau amb quatre trams i els suport són pilars. La nau central i la capella major es cobreixen amb volta de canó amb llunetes. A l'interior hi han pintures de l’Anton Català i Gomis (Alcover, 1911 - Barcelona, 1970 i escultures de Josep Busquets i Odena ( Fontscaldes 1914- Barcelona 1998).

Els dos murs laterals tenen uns plafons de rajoles vidriades de principis del segle XVII, formant un conjunt de ceràmiques de les més importants de l'època.


La façana, renaixentista, entre mitgeres, està dividida en dos cossos. En l'inferior, de pedra, es troba centrada la porta rectangular coronada per una cornisa. Els brancals estan decorats formant pilastres. En la part superior i damunt la porta hi ha un nínxol amb la Verge del Roser i una obertures amb esgrafiats. L'acabament és una cornisa sinuosa.

L'edifici és de pedra i mamposteria arrebossada i pintada de vermell anglès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada