dijous, 22 de maig del 2014

SANT POL D’ARENYS DE LLEDÓ. EL MATARRANYA. TEROL

El Joan Serra Saún em feia arribar imatges i dades de l’ Ermita de Sant Pol d’Arenys de Lledó a la comarca del Matarranya, juntament amb l’advocació de Sant Hipolito, "Sant Pol", l’ermita acull la devoció a la Mare de Déu del Refugi de Pecadors, que iniciava l’any 1.647 Carlos Auruch, alferes italià, quan des Calaceit arribava fins aquest indret amb una imatge de Nostra Senyora, quedant-se a viure en aquest lloc com a ermità, pel que aqui va quedar dipositada la santa imatge, concedint des d’aleshores molts favors i miracles als fidels

S’hi accedeix des de la carretera ET-V-3341, a una distància de 1,1 km, per camí asfaltat en un primer tram, continuant per pista blanca fins arribar a l'ermita situada a uns 6 km de la població, , dalt d’un turó, , pas obligat de l'antic camí entre Calaceit i Arenys , des del que s'albira un bell paisatge.


La construcció que es conserva ha de ser del segle XVIII, podent veure sobre un petit va una inscripció amb la data de 1.721.

La descripció ens diu ; església d'una sola nau , de cinc trams , separada per arcs de mig punt amb testera recte . Els arcs formers recolzen sobre pilastres adossades al mur . Als peus un cor al qual s'accedeix per una escala adossada al mur . La coberta de la nau , es resol amb sostre a dues aigües de fusta i la capella adossada al segon tram del costat nord , de planta quadrada , es cobreix amb cúpula sobre petxines .


Construcció de maçoneria . La portada , que es troba a la part central del mur Sud , presenta forma d'arc de triomf : dues pilastres emmarquen un arc de mig punt adovellat en la clau apareix inscrita la data de 1711 y les sigles IHS el monograma més utilitzat per referir-se a Jesucrist . La façana es remata amb una cornisa de fusta i una espadanya amb un ull per la campana . Annex a l'ermita hi ha la casa de l'ermità , gairebé de la mateixa mida .

Quan al topònim hom defensa la relació amb el lledoner, arbre del que trobareu aquí algunes dades interessants :
http://metode.cat/Revistes/Dossiers/El-lledoner/El-lledoner-l-arbre-de-les-forques

La solitud del indret provocava l’any 2000 l’absoluta impunitat pel robatori d’una de les talles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada