diumenge, 19 de desembre del 2021

TENIU DADES DE L’AUTOR DE L’EDIFICI DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT JAUME, A SANT JAUME DE LIERCA?. LA GARROTXA

 

El Matias En Mais Castanyer, publica una fotografia amb aquest peu informatiu ; de les esglésies de la comarca de la Garrotxa la parroquial de Sant Jaume de Llierca, advocada a l’Apòstol Sant Jaume,  és una de les que conserven més elements construïts per Sadurní Brunet Pi (Vallirana, 1886 – Olot, 1958):

https://sadurnibrunet.com/2017/12/26/sant-jaume-de-llierca/


De les esglésies de la comarca de la Garrotxa la de Sant Jaume de Llierca és una de les que conserven més elements construïts per Sadurní Brunet. Entre els anys 1947 i 1949 hi va anar desplegant un projecte que abastava l’altar major, els altars laterals del Sagrat Cor i de la Puríssima, a més de la trona, les reixes de ferro forjat i algun altre element decoratiu. Com en moltes altres ocasions, l’encàrrec va començar l’any 1947 amb els altars laterals més petits destinats al Sagrat Cor (acompanyat de santa Llúcia i sant Antoni) i a la Puríssima i, fins al cap de dos anys, no es van aplegar les almoines suficients dels feligresos per tal d’abordar l’obra central, l’altar major. Per a aquesta peça culminant va fer mitja dotzena de dibuixos, perfils i plantes, ben detallats i ornamentats, especialment en les treballades cornises de les fornícules que acullen les figures de l’apòstol sant Jaume, de sant Josep (ambdues de fusta i molt anteriors a la construcció de l’edifici actual) i de sant Mateu.


Patrimoni Gencat explica que el poble de Sant Jaume de Llierca ha disposat en el transcurs del temps de diversos temples.


L'actual va ser bastit en les primeres dècades del segle XX – no hi ha dades de l’autor del que ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com  - utilitzant per decorar-lo motius neoromànics com ara arquets cecs, faixes llombardes, etc.




 És de tres naus, separades per pilars i arcs torals de mig punt.




L'altar major, de recent construcció, està dedicat a Sant Jaume el Major, patró del poble, i als costats hi ha imatges de Sant Mateu Evangelista i sant Josep.

 

La pica baptismal conservada a l'interior del temple està actualment en desús. Correspon a un temple anterior a l'actual, està situada a la nau dreta del temple, tancada per unes portes de fusta. No disposa de cap mena d'ornamentació. Les seves mides són 80 cm de diàmetre i 60 cm d'alçada.

 

Dins el temple podem veure tres altars laterals; el primer, dedicat a la Verge Maria i al Sagrat Cor de Jesús; l'altre, a la Puríssima Concepció i a Jesús a la Creu; el darrer, a la Verge i els quatre evangelistes. Així mateix, a l'interior de l'església de Sant Jaume es guarda una pica baptismal molt anterior a la construcció de l'actual temple, i una creu de plata situada davant l'altar major.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0059922.xml


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0405001v.xml?destination=node/860957


Si en teniu ocasió visiteu la Garrotxa, i si sou catalans  - i us estimeu la vida - eviteu viatjar a Palència, almenys fins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de 1981)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada