dilluns, 20 de desembre del 2021

TENIU DADES DE L’ADVOCACIÓ QUE TÉ O TENIA L’ESGLÉSIA DE LA COLONIA MOLINOU?. CAMPDEVÀNOL. EL RIPOLLÈS

 

La Montse Pujol Gil, publica una fotografia ;  Molinou (la casa pairal i la colònia) 19.12.21




Llefia que el conjunt arquitectònic és format, a més de l'edifici industrial, per una església – de la que ens agradarà tenir noticia de l’advocació -  i habitatges dels treballadors amb serveis, situats paral·lelament i al costat a la carretera N-152, concretament al quilòmetre 111,3. Els habitatges són de tres plantes i presenten diferents estils, a causa de les reformes diverses que s'hi han anat fent.


L'església es caracteritza pel seu alt campanar vuitavat amb coberta punxeguda.


Es tracta d'una colònia de dimensions reduïdes que actualment es troba en un estat de conservació força dolent.


La colònia pren el nom d'un antic molí fariner, emplaçat en el mateix indret.


Entre 1929 i 1930 es va substituir el molí per una fàbrica tèxtil i es van construir els habitatges.


Quan va tancar la fàbrica s'hi va s'hi va instal·lar la paperera Guarro-Casas, que va arribar a tenir 160 treballadors als anys setanta-vuitanta i que va tancar a principis del 2004


Del mas del Molí Nou en diu Patrimoni Gencat  que és un exemple notable de casa rural catalana en la que s’han dut a terme  successives remodelacions de gran qualitat constructiva i estètica,  això eia que assolis l'actual volum que emergeix de manera imponent en el paisatge,  i  que  la convertit en una fita en el camí de la Cerdanya a causa de la seva situació de domini sobre la carretera de ribes de Freser.


La Montse Pujol Gil, em deixava un comentari ; Antonio Mora Vergés, aquestes colonies (Molinou, Pernau i Herand,) no tenien església. Estaven enclavades en l'antiga parròquia d'Armàncies i Sant Martí era l'església.


Si en teniu ocasió visiteu la comarca del Ripollès  , i si sou catalans  - i us estimeu la vida - eviteu viatjar a Palència, almenys fins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de 1981)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada