dimecres, 8 de desembre del 2021

CA L'ARTIGUES - CA L'ARTIGAS. OLOT. LA GARROTXA

 

L’Anna Maso Colldecarrera, confirmava l’afirmació de la Mercè Pagès, relativa a una fotografia que publicava el Jordi Figueras Suriñach.




Patrimoni Gencat, la descriu en aquests termes; Casal aïllat, de planta rectangular amb una planta baixa, dos pisos i golfes. Té una teulada rectangular a dues aigües vers les façanes laterals. La part posterior dona a la fàbrica Artigues. La façana és pràcticament simètrica. Els murs estan arrebossats, excepte a les parts inferiors, i els emmarcaments de portes i balcons, recoberts de pedra. Són destacables els forjats, amb delicades composicions a base de volutes, de les baranes dels balcons i les reixes que hi ha a les dues portalades i a la finestra de la planta baixa. A un angle hi ha una petita fornícula amb una imatge coberta per un petit teulat a dos vessants. És molt remarcable el gran penell i parallamps situat al carener de la teulada de gran qualitat: és de ferro forjat i representa un gran estendard decorat amb motius vegetals i volutes.


A la façana, dins d’una fornícula de rajols amb teulat a dues aigües sostingut per bigues de fusta, hi ha una imatge de Sant  Maurici, representat amb vestit curt i botes fins als genolls, a les mans porta els seus atributs, l'espasa i la palma del martiri. L'estat general de conservació de la talla és molt deficient.




Cap dada, com és mal costum, d’aquest dissortat reialme de l’autor de l’edifici, atès però,  que està acreditat  que Sadurní Brunet Pi (1886-1958) va intervenira la fàbrica tèxtil de Ca l’Artigas, podem si més no, atribuir-li l’autoria d’aquest edifici, oi?.

https://sadurnibrunet.com/


Olot, ha excel·lit en la destrucció del Patrimoni Històric.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada