divendres, 10 de desembre del 2021

ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ D'ENCLAR. SANTA COLOMA. PARRÒQUIA D’ANDORRA LA VELLA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de  nosaltres,  NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió publica una fotografia del campanar de l'església romànica de Sant Vicenç de Montclar, ubicada al Roc d’Enclar, que juntament amb l’església de Santa Coloma, és  una de les més antigues del Principat. Ambdues es troben a la parròquia d’Andorra la Vella, al nucli de Santa Coloma.




Llegia a : https://visitandorra.com/ca/cultura/esglesia-de-sant-vicenc-d-enclar/


Aquesta primitiva església formava part del conjunt fortificat d’Enclar, d’època visigoda. La planta de Sant Vicenç és rectangular i l'absis quadrat. Té un campanar de torre adossat a la paret sud de la nau, de planta circular, coronat amb un pis de finestrals i amb un segon pis de set petites finestres amb arc ultrapassat. La seva construcció segurament va tenir lloc durant el segle IX: la seva tipologia s’avé amb els tipus habituals de l’arquitectura catalana i llenguadociana del segle X i anteriors.

 

Va ser restaurada fa uns anys, havent retrobat el seu aspecte original. Descobrir-la demana un petit esforç, doncs només es possible accedir-hi a peu. La descoberta i les vistes s’ho valen.

 

Les excavacions i recerques dutes a terme a la zona han permès establir que el conjunt de Sant Vicenç d’Enclar constava bàsicament d’un sector on es concentrava la vida religiosa, amb l’església i els enterraments, un seguit de petits nuclis d’habitatge amb els seus serveis i finalment la muralla amb la torre de defensa.

La imatge que podeu trobar a :

https://www.andorralavella.ad/cultura/?q=conjunt-de-sant-vicen%C3%A7-d%E2%80%99enclar

No es correspon amb la realitat:




 “Degut a la restauració del campanar, l’accés a l’església  de Sant Vicenç d'Enclar romandrà tancat al públic temporalment".


https://www.bondia.ad/cultura/sesfondra-el-campanar-de-lesglesia-de-sant-vicenc-denclar


https://www.altaveu.com/actualitat/cultura/campanar-sant-vicenc-enclar-va-caure-poc-fonament_21772_102.html


https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2021/12/01/el_campanar_sant_vicenc_enclar_lluira_acabat_2022_191311_1125.html


Andorra no esmerça recursos econòmics en campanyes contra la llenguacatalana , com si que fa per exemple el REINO DE ESPAÑA, i la Repúblicabananera de França, això permet  endegar obres de reconstrucció, com la del campanar de de Sant Vicenç de Montclar, ubicada al Roc d’Enclar.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada